Mesajele Guvernatorului (II)

Mesajele Guvernatorului (II)
Referitor la previziunile Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru evoluţia economiei interne în 2011, guvernatorul Mugur Isărescu a considerat că ritmul de creştere de 1,5%, comparativ cu 2010, este realizabil.
Atingerea acestuia este însă dependentă de o evoluţie a exporturilor la un ritm de peste 10% an/an în 2011 şi de stabilizarea componentelor cererii interne: “Sunt şanse să reluăm creşterea, mai ales în domeniul formării brute de capital”. Relansarea investiţiilor este dependentă însă de “atragerea fondurilor comunitare”, iar o creştere economică sănătoasă, de alocarea optimă a resurselor, capitol la care suntem deficitari: “peste 40.000 de proiecte începute şi neterminate”. Guvernatorul a subliniat dificultatea deciziilor băncii centrale în 2011. Aceste decizii trebuie “să pună cu foarte mare atenţie în balanţă mai mulţi factori/obiective, cu toate că obiectivul principal rămâne stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară”. Cu toate acestea, pentru 2011 guvernatorul se aşteaptă la ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste, la o atenuare a acestor anticipaţii, dar şi la o scădere a dobânzilor, odată cu scăderea dobânzilor la creditare.

În ceea ce priveşte politica bugetară, este important ca procesul de consolidare bugetară să continue. Guvernatorul consideră că măsurile adoptate de guvern la jumătatea anului 2010 (brutal şi dureros) sunt suficiente, iar în măsura în care vom asista la “reluarea creşterii economice” finanţele publice se vor ameliora fără a mai fi necesare noi măsuri de consolidare. În acest context, guvernatorul a subliniat importanţa menţinerii unei politici fiscale predictibile (“guvernul să evite schimbările”). Totodată, guvernul trebuie să demonstreze perseverenţă, dat fiind că orice derapaj (chiar şi verbal) poate fi taxat sever.

Cel mai important aspect (referitor la politicile macroeconomice interne) subliniat de guvernator este importanţa ieşirii din politicile prociclice (şi a evitării prociclicităţii). Dl. Isărescu a atras astfel atenţia cu privire la dificultatea acestui proces: “A ieşi dintr-o politică prociclică este o chestiune extrem de grea”, dat fiind că “într-o primă fază rămâne tot prociclică”. În acest context, dl. Isărescu a subliniat importanţa monitorizării deficitelor structurale, variabile utilizate pentru evitarea politicilor macroeconomice prociclice. De altfel, guvernatorul a făcut trimitere la mesajul FMI, care consideră că au avut loc corecţiile necesare, însă trebuie evitată graba în procesul de “repunere a economiei pe picioare”.

Pe parcursul interviului au fost dezbătute şi alte aspecte extrem de importante (sensibile), mai ales în contextul actual, cum ar fi Zona Euro şi aderarea României la uniunea monetară. Referitor la Zona Euro, guvernatorul a subliniat procesul de transfomare traversat de regiune, considerând că moneda unică are nevoie de consolidare (“Zona Euro nu este perfectă”). Moneda euro are la bază trei piloni: monetar, Pactul de Stabilitate şi Creştere (un substitut de politică fiscală federală) şi cooperarea politică. Ultimii doi piloni au devenit instabili în contextul crizei economice (“criza a pus sub semnul întrebării substituirea politicii bugetare federale/unite cu Pactul de Stabilitate şi Creştere”). În acest sens, guvernatorul consideră că procesul de consolidare a regiunii în următorii ani va avea la bază tandemul cooperare bugetară - cooperare politică.

Mai mult, situaţia Zonei Euro este foarte importantă pentru economia internă, chiar dacă România nu face parte din uniunea monetară. Tensiunile din Zona Euro se pot repercuta negativ asupra economiei interne, mai ales că în ultimii 20 de ani România nu a dat dovadă de disciplină. În ceea ce priveşte procesul de aderare a economiei interne la Zona Euro, anul 2015 “nu este bătut în cuie”. Mai ales că economia internă nu este pregătită încă pentru aderarea la Zona Euro, iar o ţintă ambiţioasă ar putea “forţa economia spre o performanţă pe care nu o poate atinge”. În acest context, guvernatorul a subliniat faptul că în acest moment este mai importantă convergenţa economiei interne către Zona Euro decât stabilirea unei ţinte de aderare (care ar putea deveni prea ambiţioasă).

Iar procesul de convergenţă a economiei interne către media europeană poate constitui un avantaj pe termen mediu şi lung (“a avea inflaţie scăzută nu este un chin”), chiar dacă prezintă şi presupune o serie de costuri (mai ales din punct de vedere social). De altfel, guvernatorul a subliniat importanţa de a realiza convergenţa nominală şi reală într-o manieră realistă, suportabilă. Desigur, şi cu ajutorul factorului politic, care trebuie să facă medierea între rigoarea criteriilor de convergenţă şi factorii sociali.

Andrei RĂDULESCU

analist Target Capital

Comenteaza