Mintea de pe urmă

Mintea de pe urmă
Nemulţumiţi au fost mereu, în vreme ce unii îşi frecau palmele de fericire când aflau sumele pe care le primeau de la Consiliul Local sau de la Consiliul Judeţean.

Primii care au sărit ca arşi au fost cei de la CFR Cluj. Iritaţi peste măsură de faptul că rivalii de la Universitatea primeau mai mereu sume consistente, faţă de “nimicurile” îndreptate spre birourile de la Sigma, Paszkany Arpad şi Iuliu Mureşan au declanşat un adevărat război. Ţinte le-au fost, pe rând, consilierii locali, cei judeţeni şi apoi şeful celor din urmă.

Victime au fost, însă, chiar ei, când s-au văzut nevoiţi să se descurce, în mare parte, din surse proprii. De celaltă parte, Universitatea a fost mereu, de partea “corectă”. A primit câţi bani a dorit, uneori chiar şi mai mulţi. La fel, şi alte echipe clujene, care evoluează cu “potcoava” pe tricouri.

Mai ales în ultimii patru ani, consilierii locali şi cei judeţeni au calculat bugetele pentru sport mai mult cu inima decât cu mintea. Uneori, raţiunea nu a cântărit nici cât negru sub unghie în luarea deciziilor privind alocările. “Alb-negru” versus “alb-vişiniu” a fost tot ce a contat. Şedinţele deliberativelor local şi judeţean au adus, nu de puţine ori, cu duelurile din tribune ale galeriilor. Iar mereu, ca şi în tribună, s-au impus cei “mulţi” faţă de cei “cu succes”.

Anul electoral 2008 a adus, însă, o schimbare. Mică de tot, dar totuşi vizibilă. Acolo unde s-a dus, CFR nu a mai fost ignorată când a venit vorba de bani publici. Chiar i s-a promis o discuţie “specială”. Care va fi însă rezultatul discuţiei, e greu de anticipat. Doar atmosfera de meci din sală nu e un secret pentru nimeni.

Atmosferă care a lipsit cu desăvârşire la ultimele întâlniri în care a fost vorba de bani publici şi de sport. Consiliul Local, apoi cel Judeţean au votat, fără să stea prea mult pe gânduri, alocarea a 130.000 de lei, în total, pentru organizarea unui spectacol – unic, fără îndoială – la Sala Sporturilor. Nimeni nu s-a întrebat dacă aceşti bani chiar sunt necesari sau dacă prin efortul financiar din bugetul local – din banii clujenilor – plătitorii de taxe au vreun beneficiu.

Răspunsul e dublu: au, pentru că îi văd pe cei de la Harlem Globetrotters, şi nu au, pentru că plătesc dublu pentru un spectacol. O dată, când cumpără bilete, a doua oară, când CL şi CL vor deconta cheltuielile. Răspunsuri pe care consilierii le-au descoperit cam târziu, la o săptămână după ce au votat, când nu prea mai pot să schimbe aproape nimic, ca să sară cu adevărat în ajutorul clujenilor, şi nu al unor persoane chitite să facă profit – financiar şi de imagine – cu orice preţ.

Apropierea alegerilor, pe care majoritatea consilierilor le visează deja în permanenţă, i-a făcut pe aceştia să lase din nou deoparte raţiunea atunci când au votat. S-au gândit doar “ce bine dă” încă un sprijin pentru sportul clujean. S-au gândit la profitul lor, cel electoral, neglijându-le însă total pe cele cu adevărat importante: al clujenilor şi al celor care au pus la cale planul de a se folosi de banii publici pentru a-şi mai umfla puţin conturile.

Au pus pe plan secund – oare pentru a câta oară? – interesul general şi au omis să deschidă ochii, să caute interesele obscure. Iar acum, când au realizat că au greşit, caută cu orice preţ să remedieze problema. Dacă vor reuşi sau nu, depinde doar de ei. Şi de cei “mulţi” care au avut încredere în ei. Şi care, în iunie, vor scrie nota de plată, în funcţie de cum vor “înghiţi” explicaţiile.

 

Comenteaza