Mutare în plic

Mutare în plic
Cum succesul unei întreprinderi are ca punct de sprijin un preludiu reuşit, aşa ne pomenim că etapa cu numărul 23, prin partida de la Mediaş, poate crea un viitor spectacol însorit într-un sfârşit de săptămână, ameninţat de ploile unei primăveri fotbalistice mereu amânate.


Pentru Mulţescu succesul ar însemna eliminarea mercaptanului nesiguranţei din gazul metan oferit cu zgârcenie, în aşa fel încât să nu se simtă mirosul de contrafacere în „viitorul" unor confruntări clorotic aşezate pe eşichierul unduitor al etapei. Ceferiştii le poartă sâmbetele ieşenilor care prin tălpile peticite simt deaja răcoarea partidelor de la matineu, cu toate că meseriaşul „ciobotar" trudeşte pentru a-i încălţa cu bocanci de sărbătoare. După insuccesele poleite cu prestaţii „bune", Paulo Sergio nu se interesează de zborul avioanelor spre Lisabona, motivat de încrederea de lungă durată pe care i-o acordă conducerea echipei din Gruia, asta până la reeditarea următoarelor mostre de artificii care n-au în inventare focul performanţei. Braşovenii schimbă pioletul cu care s-au cramponat de pantele de pe la mijlocul clasamentului şi încearcă virtuţile unui barcaz giurgiuvean, la cârma căruia statorniceşte un matroz rebotezat amiral alături de miliardarii lumii. Ploieştenii au croit un plan grozav prin care să urce rapid spre Europa, rămâne doar ca focurile din Giuleşti să nu le aprindă sonda. Pentru o stea de sus, vorbitoare de limba engleză, Ceahlăul mai este luat drept nunte ? Vajnicii panduri vor să-şi oţelească internaţionalii gata să facă faţă furnalului de la Budapesta, pe care-l visează molcomit asemenea stinsei aventuri a indienilor de apele unui altfel de Gange. „Câinii" au reînvăţat să muşte şi nu mai pot fi ţinuţi nici în lesa pregătită de Stan, un regizor - îmblânzitor bine ancorat între cele două arlechine de pe laturile scenei populate de actori cu jambiere. Ogoarele vasluiene sunt în aşteptarea apelor binefăcătoare ale Bistriţei, în vederea unor produse ieftine ce se vor descărcate printr-o Europă deocamdată scumpă (la vedere). În vacarmul tribunelor de la Cluj-Napoca, elegant populate cu femei-chibiţe şi cu puşti veniţi pe trotinetele părinţilor suspendaţi, studenţii vor da un examen shakespearian de „a fi sau a nu fi". Cu un picior în gol, antrenorul echipei universitare, încearcă să se menţină într-un echilibru oarecare, gândind la soluţiile parcă anume sugerate de populara alternativă: „Ionel, Ionelule, Ce mai faci, băiatule ?!" Mutarea câştigătoare rămâne a fi dată în plic.

Trecând incertitudinile săptămânalelor etape, o asemenea mutare am putea descoperi şi într-un plic de deschis taman la Budapesta, purtând amprenta selecţionerului. Papetăria federală are de lucru!

Vladimir CINEZAN

Comenteaza