Negocierile din faţă şi înţelegerile din spate

Negocierile din faţă şi înţelegerile din spate
Convins la Bran de vicepreşedinţii săi să accepte şi să anunţe, în ciuda propriei voinţe, depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Tăriceanu, Mircea Geoană se află acum într-o situaţie delicată, părerile în PSD fiind la ora actuală împărţite.

Ioan Rus, Vasile Dîncu, Victor Ponta şi Cristian Diaconescu optează pentru introducerea moţiunii, iar grupul Iliescu - Hrebenciuc pentru o negociere şi în final o coabitare de şase ani cu liberalii. Acum, în PSD fiecare trage în propria sa direcţie, înspre propriul său interes, iar acest lucru îngreunează considerabil misiunea lui Geoană de a repoziţiona PSD ca principal partid pe scena politică românească.

Moţiunea a demonstrat că în interiorul PSD nu există o strategie bazată pe un interes comun pe care liderii social-democraţi să o urmeze. Aceasta, votată în unanimitate în două foruri de conducere ale partidului, a fost respinsă marţi seara într-o şedinţă a conducerii PSD cu grupurile parlamentare. Hrebenciuc şi-a demonstrat din nou influenţa pe care o deţine în interiorul partidului şi în special în cadrul celor două grupuri parlamentare care, în final, vor alege între a vota sau nu.

în acest moment, moţiunea a împărţit PSD în două tabere în care preşedintele partidului, Mircea Geoană, a fost prins la mijloc. Aripa PRO moţiune vede în acest demers o şansă a social-democraţilor de a se elibera de dependenţa liberală. în plus, PSD ar avea şanse de a se repoziţiona pe scena politică înaintea alegerilor europarlamentare. Grupul care nu vede cu ochi buni iniţierea acestei moţiuni nu doreşte în primul rând să îi lase lui Traian Băsescu posibilitatea de a jongla cu guvernele.

Planul colaborării cu liberalii (care s-ar întinde mai mult decât un mandat) expus de Hrebenciuc în ultimele zile este gândit şi agreat de fostul premier Adrian Năstase, care încă doreşte să rămână în umbră. Nici ieşirea fostului secretar general al PSD, Miron Mitrea, care şi-a exprimat dezacordul în ceeea ce priveşte moţiunea, nu a fost întâmplătoare, aceasta scoţând în evidenţă o luptă în interiorul PSD, care devine din ce în ce mai înverşunată.

O altă dovadă că apele sunt tulburi pe scena politică din România este vizita neaşteptată a consilierilor politici ai premierului Călin Popescu Tăriceanu – Arthur Finkelstein şi Tal Silbernstein - la Bucureşti, ei urmând să-i prezinte acestuia o analiză legată de situaţia politică actuală, analiză care îi va uşura premierului luarea deciziei de a accepta sau nu “avansurile” făcute de PSD.

în timp ce la nivel oficial liberalii insistă pe ideea că nu negociază cu PSD intrarea acestui partid la guvernare, o parte dintre liderii aflaţi la putere nu s-ar opune unei coabitări cu social-democraţii. Decizia finală, însă, va fi luată de către premierul Tăriceanu, după consultarea cu cele două grupuri din interiorul PNL.

Declaraţia care exemplifică cel mai clar situaţia actuală din politica românească (în care viitoare guverne şi alianţe se negociază, în spatele uşilor capitonate, între diverşi lideri politici pentru care primează doar propriile interese, în detrimentul ideologiilor propriilor partide) este cea făcută de Ioan Rus acum câteva zile:

 “Dacă am negocia înainte de depunerea moţiunii cu celelalte partide, am fi curve. Dacă am negocia după, am fi bărbaţi”. în acest context, nu se ştie exact dacă în România este vorba despre o criză politică sau de un examen pe care trebuie să-l treacă politicienii români odată cu rezolvarea acestei dileme…

Comenteaza