Nicoară tulbură apele la Primăria Clujului

Nicoară tulbură apele la Primăria Clujului
Este de neimaginat cât de repede se pot schimba lucrurile! Iată că uneori, cu toate că România, în ansamblul ei, se schimbă greu şi căznit, o realitate despre care toată lumea ar fi crezut că este definitiv bătută în cuie are sorţi de a se schimba de la o zi la alta.

 Dacă până acum plecarea dlui Emil Boc, din funcţia de primar al oraşului, lăsa ca cea mai mare şansă - pentru  un succesor - să aparţină viceprimarului Sorin Apostu, un apropiat colaborator al acestuia, recentele veşti despre un nou candidat la prima funcţie în administraţia clujeană ar putea foarte bine să dărâme din temelii suficienţa şi lipsa de îngrijorare a candidatului PDL sus-numit. Cum deja cred că aţi ghicit, candidatul “surpriză” nu este altul decât dl Marius Nicoară. Deşi Domnia

 

Sa pare mai puţin interesat de o altă competiţie, după cea pierdută în faţa dlui Alin Tişe, la Consiliul Judeţean – spun surse din PNL Bucureşti - va fi nevoit să respecte decizia partidului şi să-şi asume această importantă competiţie

 Probabil, cei mai mulţi l-ar sfătui pe dl Nicoară să nu candideze, mizând pe faptul că istoria de la Consiliul Judeţean se va repeta întru totul. Ori, situaţiile nu seamănă decât la o privire superficială.

 

în varianta în care dl Nicoară va accepta, cu toată înţeleasa dificultate pe care o presupune, în cazul d-sale, o astfel de decizie, să candideze împotriva dlui Sorin Apostu, avantajele lui vor fi cu totul altele. Mai întâi, că bugetul pe care conducerea centrală a PNL îl va pune la dispoziţia candidatului va cântări extrem de greu pe tot parcursul competiţiei. Dacă aruncăm o privire la campania pentru CJ, vom vedea că sumele investite de PDL în campania pentru d. Tişe, sume uriaşe, şi-au spus, până la urmă, cuvântul.

 

în aceeaşi ordine de idei, o campanie, în care dl Nicoară să deschidă public subiectul spaţiilor de afişaj electoral şi ilegalităţile pe care le ascunde această problemă, îi va aduce acestuia un avantaj considerabil. Pe de altă parte, o campanie inteligentă, care să se axeze pe realizări concrete şi care să ceară public “afişarea lor” ca temă electorală la care să fie obligaţi să răspundă şi ceilalţi candidaţi, i-ar aduce acestuia un punct important pe tabela de marcaj. La fel, o analiză minuţioasă a direcţiei în care s-a mişcat oraşul în aceşti ultimi patru ani si jumătate, cu aplecare spre teme de o majoră importanţă, din care o amintesc doar pe cea despre care ziarul “ZIUA de Cluj” a publicat zeci de articole – cea a urbanismului, a blocurilor dintre case- ar putea fi o altă temă extrem de interesantă .

 La fel, dl Nicoară va putea exploata ideea că este un fapt care contrazice elementarele norme de democraţie ca un singur partid să aibă întreaga administraţie a unui oraş de talia şi importanţa Clujului, fapt remarcat adesea şi de mediile publice, începând cu prima zi a victoriei dlui Tişe, candidatul PDL pentru Consiliul Judeţean. Celor care sunt tentaţi să creadă că experienţa prin care a fost de ajuns ca dl Emil Boc să se plimbe la braţ şi în afişe electorale cu unii dintre candidaţii PDL complet necunoscuti le amintesc că acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Băsescu, care a cerut voturile capitalei pentru dl Blaga.

 

Urmarea? Primăria capitalei a fost câştigată de dl Oprescu, în pofida recomandării exprese a preşedintelui României, un politician cu o popularitate imensă. Ce ne spune această experienţă ratată? Că astfel de gesturi, de “lipire” a imaginii unui candidat de cea a unui personaj public având priză la electorat, nu se pot face decât o dată. Sau de două ori, dacă ne gandim la Alegerile Locale si cele Generale de la Cluj. Ca şi în cazul ulciorului care nu merge de multe ori la apă... Iar dacă la asta mai punem că, din poziţia de premier, dl. Boc are şi va avea propriile lui probleme de importanţă naţională, dar şi căderi de imagine, chiar dacă ar fi să punem la socoteală numai legile impopulare, cum a fost recenta ordonanţă privind pensiile cumulate salariilor, sunt tentat să cred că “ajutorul” fostului primar pentru candidatul PDL nu va mai fi, neapărat, unul hotărâtor.

 

 Mai sunt unii care cred că electoratul va fi influenţat de faptul că dacă un liberal va ajunge primarul Clujului, atunci banii care vor veni de la Guvern spre oraş vor fi mai puţini decât dacă un membru al PDL – din acelaşi partid ca şi premierul Boc- va ajunge primar. La prima vedere pare aşa, dar oamenii inteligenţi vor observa că tocmai în formula inversă oraşul are şansa să primească mai multe fonduri, pe principiul că dacă aceste fonduri şi investiţii nu ar veni, un primar de o altă culoare politică ar putea mai clar să arate cu degetul spre Palatul Victoria şi, implicit, spre premierul Emil Boc, fapt care ar ruina, pur şi simplu, imaginea partidului atât pe plan local, cât şi pe cea a premierului în faţa electoratului clujean căruia acesta îi datorează, poate, întreaga carieră politică.

 

 în ultimul rând, orice alt candidat, inclusiv d-l Nicoară, ar trebui să nu ezite să mizeze pe acest electorat: pe cât de drept este că la vot vor ieşi foarte puţini oameni (în jur de 25%), tot pe atât de adevărat este că cei care se vor prezenta la urne vor fi, în majoritatea lor, cetăţeni motivaţi, cu simţ civic şi care vor fi în stare să judece atent cui dau votul.  Va conta, astfel, decisiv mobilizarea propriului activ de partid şi cea a electoratului captiv al fiecărei formaţiuni politice.

Comenteaza