O lume fără presă

O lume fără presă
Câtă linişte, cât calm, câtă siguranţă pentru toţi cei care acum sunt “tracasaţi”, “agresaţi” şi “deranjaţi” chiar şi în accepţiunea prezidenţială de către inamicii publici numărul unu - jurnaliştii. Cauza tuturor relelor din România post-decembristă!?

Vă mai amintiţi celebrele imagini din machetele de presă şi de pe panourile ce au împânzit ţara înaintea referendumului de anul trecut din 20 mai. Referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. Acolo preşedintele demis al României încercă să se victimizeze prin mesajele de tipul “Ei nu vor să văd!”, “Ei nu vor să aud!”, “Ei nu vor să vorbesc!”.

Mesaje care acum, prin prisma declaraţiilor defăimătoare şi răutăcioase făcute la adresa presei de preşedinte, pot fi văzute cu referire la presa românească ce ar trebui poate să nu vadă, să nu audă şi să nu vorbească sau să nu scrie nimic critic despre Băsescu şi familia sa. Preşedintele Traian Băsescu a greşit vineri seara, din multe puncte de vedere. în zilele scurse de atunci, comentatorii au analizat atacul furibund lansat de acesta pe toate părtile.

Cu sigurantă, astăzi presa natională continuă prin luări de pozitie în editoriale, articole şi analize semnate de către o serie de comentatori de prestigiu. Chiar Traian Băsescu a încercat să o dreagă putin afirmând că domnia sa nu s-a referit la toată presa, ci doar la cei nominalizati vineri seara!? Greu de crezut, dar poate a înteles o parte din greşeala făcută.

Mesajul dat vineri seara de preşedinte are însă o conotatie ascunsă, extrem de gravă. Gestul prezidential are o imensă putere de exemplu pentru toti cei care de-a lungul vremii au fost aşa-zise “victime” ale articolelor critice. De altfel, chiar la întâlnirea de sâmbătă a preşedintelui cu primarii oraşelor, s-au trezit tot felul de specimene să aplaude gestul de “punere la punct a presei”, plângându-se că şi ei se simt tracasati de jurnalişti şi institutii media locale?!.

Oare nu ar fi mai bine pentru toti aceşti nemultumiti de spiritul băgăret şi critic al presei, ca domnul preşedinte al României şi bratele sale înarmate din dotare, DNA - Parchetul General şi serviciile secrete fidele, să trimită presa şi jurnaliştii incomozi în “cel mai adânc abataj”! Sau la viitorul canal Bucureşti-Dunăre!

Nu ar fi mai bine pentru toată lumea politică, şi nu numai, să se suprime definitiv libertatea de exprimare din tara familiei domnului preşedinte Băsescu?! Nu ar fi mai bine pentru toti să rămână o singură televiziune, un singur cotidian national, o singură agentie de presă şi un singur radiou!? Iar la comanda acestora să se găsească, eventual, domnul Cătălin Avramescu, doamna Rodica Culcer, domnul Traian Ungureanu sau doamna Andreea Pora!?

 Nu ar fi mai bine ca modelul Nichifor Crainic, Radu Gyr, Pan Vizirescu, Romulus Seisanu, Stelian Popescu, Grigore Manoilescu sau Pamfil Seicaru, condamnati la detentiune pe viată şi degratiune civică, respectiv la confiscarea averilor lor, a sotiilor şi descendentilor, în iunie 1945, să fie aplicat şi acum la adresa principalilor vectori de imagine din mass-media românească!? Probabil în mintea preşedintelui orbit de ură şi a fundamentaliştilor ce continuă să nu-i vadă greşelile, nici măcar atunci când acestea sunt cât se poate de evidente, ar trebui să se înceapă cu lotul-Antenelor, să se continue cu cel-Jurnalul-ZIUA-Gardianul, iar apoi să fie luate la puricat şi condamnat toate institutiile media care refuză adulatia prezidentului în functie!

Să se curete breasla de criticii transformati în duşmani ai preşedintelui şi ai familiei sale! Să înceapă fenomenul de epurare a tuturor jurnaliştilor anti-Băsescu! După modelul siniştrilor ani 1945-1946, când s-au închis marile ziare interbelice Universul, Curentul, Porunca Vremii, revista Gândirea, să se închidă jurnalele şi televiziunile care găzduiesc texte critice la adresa sa sau a apropiatilor!

Sunt, cu sigurantă, indivizi care şi-ar dori acest lucru, chiar dacă evită să-l afirme deschis! Pentru aceştia presa este duşman, inamic şi agresor! Mai rămâne ca acelaşi preşedinte, care în acest moment se simte atotputernic, să îndemne masele de oameni ai muncii să vâneze jurnaliştii pentru a oprima orice formă de gândire şi exprimare liberă din tara pe care o vede condusă asemeni unei feude!

Nici măcar Iliescu şi Năstase nu au încercat să suprime libertatea presei cu ardoarea şi insistenta actualului preşedinte. Lucru care mi-ar fi fost aproape imposibil de crezut în momentul în care presa îl ridica pe Băsescu pe un piedestal al anti-totalitarismului şi democratiei reale, care pare tot mai departe de comportamentul său!

Presa a sustinut ani la rând un monstru care acum încearcă să distrugă tot ceea ce îi este potrivnic. A început cu duşmanii politici şi continuă acum cu patronii de presă şi, extrem de grav, cu jurnaliştii.

Comenteaza