O mega escrocherie electorală

O mega escrocherie electorală
S-a întâmplat în 2004. Protagonista a fost Alianţa DA. Condusă atunci din partea PNL de Theodor Stolojan, în calitate de preşedinte, iar din partea PD de Traian Băsescu, tot în calitate de preşedinte.

Ei bine, conform unor dovezi prezentate de FACIAS, prin patru vărsăminte succesive Alianţa DA a fost finanţată ilegal în noiembrie 2004 cu uriaşa sumă de 7 milioane de dolari. Şi lucrurile nu se opresc aici. De finanţări ilegale au beneficiat în ultimii cinci ani atât formaţiunile politice maghiare, cât şi PDL. Ce face Parchetul General? Tace. De ce tace?Încă din luna martie a acestui an, Fundaţia FACIAS a sesizat cât se poate de oficial, printr-o plângere penală, Parchetul General. Nu există nici cel mai mic semnal că această instituţie importantă a statului de drept ar fi reacţionat. Nici într-un sens, nici în altul. Procurorii ar fi putut, în acest interval de timp, să ajungă la concluzia că probele prezentate sunt reale. Şi să declanşeze cercetări împotriva persoanelor vinovate. Sau, dimpotrivă, ar fi fost suficient ca, verificând datele, procurorii să ajungă la concluzia că nu s-a produs respectiva ilegalitate. Nu s-a întâmplat nici una, nici alta. Oare de ce?

Înainte de a răspunde la acesată întrebare, să vedem care sunt probele. Le-am expus pe larg, consemnând relatările din conferinţa de presă organizată pe această temă de reprezentanţii Fundaţiei FACIAS. În esenţă, sunt patru vărsăminte, în luna noiembrie 2004, făcute în conturile Bancpost ale Alianţei DA. Acestea provin dintr-o bancă din Statele Unite, dar, în drum spre România, au tranzitat prin Cipru. Totalul sumelor este de 7 milioane de dolari. Conform legilor în vigoare la acea dată, dacă s-a produs această finanţare, ea este ilegală şi reprezintă o gravă infracţiune. Reprezentanţii Alianţei DA, cei mai importanţi fiind preşedinţii PNL şi PD, respectiv Stolojan şi Băsescu, aveau în orice caz obligaţia de a informa opinia publică prin intermediul Monitorului Oficial. Numai că acest lucru nu s-a produs.
În acelaşi timp, Fundaţia prezintă şi alte dovezi care demonstrează că asemenea practici ilegale sunt de fapt uzuale. Pentru că, după numai câţiva ani, partidul domnului Laszlo Tokes este, conform probelor administrate de FACIAS, finanţat masiv din Ungaria. Este adevărat nu în cont direct, ci prin intermediul unor ONG-uri. Au donat sume uriaşe de bani, neînscrise nici acestea în Monitorul Oficial, Loteria de stat din Ungaria, Banca de Dezvoltare din Ungaria şi Compania de Electricitate maghiară. Nici în ceea ce priveşte aceste finanţări ilegale, procurorii sesizaţi nu s-au pronunţat. Într-un sens sau în altul.

În fine, la ultima campanie electorală, PDL a primit şi el sume importante de bani, tot prin încălcarea legilor în vigoare, de la două fundaţii germane, despre care se ştie că sunt strâns legate de partidul doamnei Merkel. Şi în acest caz tăcerea e totală.
Oare de ce Parchetul refuză cu obstinaţie să dea curs unor sesizări atât de grave? Cum se explică că sesizarea zace pur şi simplu într-un sertar, începând din luna martie? Aş putea să mă gândesc că explicaţia constă în faptul că protagoniştii sau, mă rog, beneficiarii acestor finanţări ilegale sunt preşedintele Traian Băsescu, principalul său aliat, Theodor Stolojan, precum şi prietenul Laszlo Tokes.

 

Comenteaza