Opoziţia de la Cluj, tare ca osul de meduză

Opoziţia de la Cluj, tare ca osul de meduză
Votul de ieri, din Consiliul Local, în urma căruia Sorin Apostu a devenit primar interimar (23 de voturi pentru, două împotrivă, ale liberalilor Cătăniciu şi Chira, şi două nule, din partea sa şi a liberalului Teo Peter) este ultimul dintr-un lung şir de non-combaturi de care pot fi acuzaţi, cel puţin la nivelul municipiului Cluj-Napoca, atât membrii PSD, cât şi cei ai UDMR.

 în ultimii cinci ani, PSD a avut puţine acte de opoziţie adevărată, printre care cel mai notoriu este acţiunea “Dă-i notă primarului”, care a oferit clujenilor posibilitatea să îl noteze pe Emil Boc pentru realizările sau nerealizările din mai multe domenii, pe trei afişe postate în centrul municipiului şi în două pieţe din cartiere. La finalul acţiunii, pesediştii au venit în faţa Primăriei pentru a-i da lui Boc nota finală. Actualul premier a coborât în stradă, dar a refuzat să primească nota 4,89, media notelor date de cei peste 2.000 de clujeni care au participat la acea acţiune.

 

Non-combatul PSD-ului poate fi explicat şi prin înţelegeri personale dintre unii lideri ai PSD şi PDL, la diferite paliere ale puterii, de la nivelul lui Daniel Buda şi până la nivelul lui Emil Boc sau chiar Traian Băsescu, în funcţie de importanţa social-democraţilor care s-au oferit pe tavă “portocalilor”. Dacă în PSD calculele sunt complicate, neexistând o acţiune concertată de susţinere a PDL, ci doar interese personale sau “de grup”, pasivitatea UDMR este destul de uşor de descifrat.

 

La începutul actualului mandat, la nivelul judeţului Cluj PDL a încheiat un pact cu UDMR, denumit de ZIUA de CLUJ “Alianţa Igen”, în urma căruia Emil Boc, Alin Tişe şi PDL au beneficiat de sprijinul electoral şi postelectoral al UDMR, iar Uniunea s-a ales cu un post de vicepreşedinte la nivelul Consiliului Judeţean şi de viceprimar la municipiul Cluj-Napoca. în ultimele săptămâni, după încheierea alianţei de guvernare dintre PDL şi PSD, maghiarii s-au temut că vor fi îndepărtaţi din funcţiile pe care le obţinuseră în administraţia locală. La Cluj, liderii UDMRs-au mai plecat încă o dată în faţa “sultanului” Emil Boc, promiţând sprijin pentru ca Sorin Apostu să ajungă primar interimar şi, în februarie, primar “plin”.

 

Aşa cum se prezintă acum tabloul politic la Cluj-Napoca, cu o opoziţie “moale ca fularul”, cu un UDMR care votează în unanimitate PDL, cu un PSD dezbinat şi condus de acelaşi PDL, campania electorală ce se va finaliza în 15 februarie cu alegerea unui nou primar al municipiului va fi doar un “dans de domnişoare”, în care Sorin Apostu va face câteva piruete deloc graţioase şi va ateriza în fotoliul lăsat liber de Emil Boc. Situaţia s-ar putea schimba, în cazul PSD-ului, doar prin lansarea în competiţia pentru Primăria Cluj-Napoca a unui candidat cu nume, gen Ioan Rus sau Vasile Dâncu.

Comenteaza