Pariul lui Boc

Pariul lui Boc
Surprinzător, bucuria nedisimulată a pus stăpânire şi pe Daniel Buda, Sorin Apostu, Mihail Hărdău, Florin Stamatian şi echipa democrată din jurul lor şi pe Vasile Dîncu, Remus Lăpuşan, Vasile Soporan, Dan Canta şi social-democraţii din jur şi pe Marius Nicoară, Norica Nicolai, Ioan Petran, Mircea Chertez şi ceilalţi lideri locali ai PNL Cluj.

Bucurie autentică era la aceeaşi oră şi pe Pavlov la sediul UDMR, unde Laszlo Attila împreună cu echipa din jurul său asistau la confirmarea prin procente a mobilizării exemplare a electoratului maghiar din ţară. Practic, cele patru partide care au obţinut la nivel naţional scoruri electorale bune îşi trăiau şi la Cluj clipele de satisfacţie.

Noaptea de duminică spre luni şi numărarea voturilor în Cluj-Napoca şi judeţul Cluj le-au transformat momentele de bucurie de seara unora în grimase, urmate de autosuspendări şi demisii, iar altora în zâmbete prelungi şi gânduri de câştigare în forţă şi a altor alegeri.

Pentru rezultatele de la Cluj se pot bucura doar trei partide şi candidatul independent Tokes. în timp ce PD, UDMR, PLD şi pastorul reformat se pot felicita pentru reuşită, PNL şi PSD au dovedit că la Cluj încă mai au de muncit pentru a câştiga măcar scorul electoral mediu pe ţară al celor două partide.

Scorul UDMR la nivel de reşedinţă de judeţ (15%) şi la nivel de judeţ (14%) a fost cât se poate de constant. Scorul lui Tokes de 6,8% pe oraş a fost cu doar 0,5% mai mare decât cel pe judeţ. Cel al PLD la nivel de judeţ de 4,7% a fost cu 1,3% mai mic decât cel obţinut pe oraş.

 în cazul PNL, la fel ca în cazul UDMR, dar cu un raport invers, judeţul a bătut municipiul cu puţin sub jumătate de procent. La judeţ liberalii au obţinut 10,24%, iar la municipiu -  9,77%. în cazul PSD şi PD diferenţa dintre judeţ şi oraş a fost mult mai mare. în timp ce PSD a obţinut pe judeţ 15%, la nivel local, scorul electoral al social-democraţilor a sărit cu doar două zecimi de procent de 11%.

Practic, diferenţa dintre judeţ şi oraş a fost de aproape 4 procente în favoarea judeţului în cazul PSD. Cazul PD este cel mai spectaculos, diferenţa dintre judeţul Cluj şi oraşul unde preşedintele la nivel naţional al PD este primar, Cluj-Napoca, fiind de aproape 6% în favoarea oraşului. Pe judeţ PD a obţinut 33%, în timp ce la Cluj-Napoca acelaşi partid a avut 38,81%.

Din rezultatele obţinute putem trage câteva concluzii. Rus, Dîncu şi Puşcaş, cei trei lideri ai “Grupului de la Cluj” vor trece prin momente grele în faţa grupării Vanghelie-Dragnea-Oprescu şi a fundamentaliştilor lui Iliescu. Un scor electoral cu 8% sub media partidului pe ţară îi va duce pe social-democraţii clujeni în situaţia de a fi puşi în faţa unor viitoare atacuri fratricide nedisimulate.

 PNL Cluj este în urma rezultatelor, cu aproape 3% mai mici decât media partidului pe ţară într-o situaţie extrem de dificilă. De altfel, la această oră Clujul liberal fierbe deja la foc mocnit, preşedintele filialei judeţene, liderul absolut al liberalilor clujeni, Marius Nicoară anunţându-şi autosuspendarea din funcţie.

E foarte probabil ca gestul său să fie urmat şi de alţi lideri locali liberali, ceea ce ar putea duce la dizolvarea Biroului Permanent Judeţean al PNL. Oricum vor evolua lucrurile, liberalii clujeni vor avea o misiune dificilă în a-şi susţine reprezentanţii şi cerinţele în faţa forurilor naţionale ale partidului şi chiar în faţa reprezentanţilor liberali ai guvernului premierului-preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Faptul cã PRM a obţinut pe judeţ mai mult cu aproape un procent decât pe oraş demonstreazã cã fostul primar al Clujului, senatorul PRM Gheorghe Funar, este terminat politic definitiv. Funar nu a mai avut credibilitatea şi forţa de a arunca mãcar filiala clujeanã a PRM peste pragul electoral de 5%.

Cazul PLD, care la Cluj are o filialã localã plasatã pe ultimele locuri în ţarã din punctul de vedere al forţei organizatorice, condusã \ns` de un lider cu maxim bun-simţ şi charismã, doctorul ªerban Rãdulescu, va reprezenta un cãlcâi al lui Ahile pentru liberalii clujeni. Toţi nemulţumiţii din partidul lui Nicoarã şi Uioreanu au în PLD în acest moment o alternativã perfect viabilã şi serioasã la PNL.

Am lãsat la urmã cazul democrat. PD este marele câştigãtor al alegerilor atât la nivel naţional, unde totuşi democraţii au obţinut cu câteva procente sub ceea ce previzionau analiştii (29% faţã de 35%), cât şi la nivel de judeţ şi municipiu. în Cluj, unde UDMR şi Tokes beneficiazã de un important bazin etnico-electoral, unde PSD are lideri cu o imagine puternicã, unde PNL deţine controlul instituţional al CJ şi Prefecturii şi a peste 20 de primãrii, partidul lui Emil Boc şi-a luat un avans important în perspectiva alegerilor locale de la mijlocul anului viitor.

Prezenţa pe listã a singurului clujean eligibil, Rareş Niculescu, imaginea primarului de Cluj, care se bucurã de peste 60% cotã de încredere, campania dusã de preşedintele PD la nivel local, deputatul Buda şi ceilalţi lideri locali ai democraţilor, alãturi de procentele mari obţinute de democraţi în celelalte oraşe ale judeţului, din care trei controlate de primari PD, a dus împreunã cu trendul general proBãsescu şi ai sãi copii de suflet la un scor electoral uluitor pentru PD la nivelul Clujului.

Cu siguranţã în acest moment Emil Boc, aşteptat la cotiturã de lideri marcanţi PD în cazul unui scor sub media pe ţarã a partidului îşi poate pregãti în linişte perioada de dominaţie asupra propriului partid, dar chiar şi asupra Clujului.

Pariul cu posibilii săi adversari  din conducerea PD, în frunte cu Radu Berceanu şi Vasile Blaga a fost câştigat în acest moment de Emil Boc. Cu 39% pe oraşul reşedinţă şi 33% pe judeţ, partidul primarului de Cluj-Napoca este forţa dominantã a urmãtoarei perioade, cel pu]in la Cluj.

Comenteaza