Primarul de după Boc

Primarul de după Boc
“Nimic nu e veşnic pe lumea aceasta”, a declarat ieri Emil Boc. ‘“Aştept alegerile generale, după care mă voi pronunţa”, a declarat tot ieri viceprimarul PD-L Sorin Apostu.

Ultimul este cel mai apropiat colaborator al primarului PD-L de Cluj-Napoca şi cel care speră şi are şansele cele mai mari să fie numit urmaş la Primărie. Bomba aruncată ieri pe piaţa locală de ZIUA de CLUJ, “Premierul Boc” nu a mai fost negată cu aceeaşi vehemenţă din campanie de către primar şi colaboratorii săi din PD-L. Ba mai mult, nici măcar nu a fost negată.

în conferinţa de presă desfăşurată ieri, actualul primar a lăsat să se înţeleagă că există această posibilitate chiar dacă este uşor prematur să se vorbească în acest moment despre acest lucru.

Iată că ceea ce aruncau pe piaţă “răutăcioşii” din opoziţie în campania electorală de acum 2 luni are şanse mari să se întâmple în ceea ce priveşte plecarea spre Palatul Victoria a liderului naţional al PD-L, încă primar de Cluj. Personal, nu cred că ar fi deloc rău pentru Cluj ca Emil Boc să fie desemnat premier de către Traian Băsescu în urma scrutinului de la sfârşitul lui noiembrie anul acesta.

Poate în acest fel ar fi garantată alimentarea cu fonduri guvernamentale a capitalei Ardealului, care, în caz contrar, riscă să-şi blocheze pe cel puţin 4 ani proiectele mari de infrastructură. Este greu de crezut că fondurile guvernamentale vor mai curge spre Cluj pentru alimentarea “inelului de centuri” sau pentru transformarea aeroportului clujean într-unul regional.

 Pista de 3.500 de metri, care să vină în completarea celei de 2.100 de metri de acum, mutarea albiei Someşului sau terminalul de plecări, ce ar urma să-l secondeze pe cel nou de sosiri, ar rămâne doar la stadiul de proiecte. Clujul nu poate fără ajutor guvernamental să-şi dezvolte infrastructura care ar duce la descongestionarea sa din punct de vedere al traficului.

într-un Cluj în care Primăria şi Consiliul Judeţean sunt conduse exclusiv de către PD-L, şansele să primească fonduri la nivelul boom-ului din 2005-2008 sunt excluse. Practic, în acest caz rămâne ca UDMR, coparticipanta permanentă la guvernare din 1996 până în zilele noastre, să acţioneze exclusiv prin lobby-ul etnic pentru atragerea de niscaiva fonduri guvernamentale.

Deci, până la urmă, pentru Cluj plecarea lui Emil Boc în poziţia de şef al unui prezumtiv Executiv poate fi chiar un câştig. Dacă se va întâmpla asta şi Boc îşi va păstra avansul luat în faţa lui Stolojan, Blaga sau Videanu în relaţia cu “Zeus” de la Cotroceni se pune problema stringentă a celui ce îi va urma acestuia în poziţia de edil al celui de-al doilea oraş al României, încă! Blaga este periculos pentru Băsescu, având şi acum dese accese de ieşire din direcţia trasată de Cotroceni.

Videanu nu are nici cel mai mic interes să intre în malaxorul public, fiind mai tentat să-şi protejeze imensa avere. Desemnarea lui Stolojan ar potenta aripa liberal-democrată din PD-L în detrimental vechilor democraţi. Pogea este un tehnocrat fără susţinere în partid. Preda sau Berceanu sunt nişte looser-i în faţa partidului şi a lui Băsescu. Boc are cele mai mari şanse din multiple motive. Practic, desemnarea lui Boc în poziţia de premier al unui viitor guvern ce ar urma să fie prezentat în Parlamentul rezultat în urma scrutinului din noiembrie 2008 nici măcar nu este condiţionată de câştigarea de către PD-L a majorităţii la alegeri.

Şi nici măcar de obţinerea de către PD-L a celui mai mare scor electoral. Exemplul din 2004, când Alianţa DA a obţinut un scor electoral sub cel al PSD, ar trebui să dea serios de gândit celor care văd după alegerile din iunie anul acesta ca sigură o guvernare PSD-PNL-UDMR şi din 2009 încolo! Votul uninominal va da şansa lui Zeus şi alor săi să obţină în Parlament mult mai uşor validarea viitorului guvern prezentat de către  Boc.

Pentru că aşa cum arată Constituţia acum, preşedintele face cărţile aproape exclusiv şi în ceea ce priveşte guvernarea! Deci cine vine după Boc? Vine Apostu, Buda sau Popa de la PD-L? Vine Nicoară, Uioreanu sau altcineva de la PNL? Vine Dimitriu, Cuibus sau Canta de la PSD? Vine Dîncu de la “Regională”? Vine Laszlo de la Uniune? Vine Sârbu de la “suspendaţi”? Sau vine vreun “om de bine” din lumea afacerilor? Cine vine după Boc?
Comenteaza