Procurorul Rădoi

Procurorul Rădoi
Fostul căpitan al Stelei contestă titlul cucerit de CFR în 2008.

Nu e genul de jucător care închide programul televiziunilor. Nu e un abonat al presei de cancan. Nu-l găseşti decât foarte rar la capătul telecomenzii, locul său e pe terenul de fotbal. Joacă fundaş central sau mijlocaş defensiv şi, indiferent de postul ocupat, nu se dă niciodată la o parte. Pune piciorul în contre, uneori intră mult prea dur, din dorinţa de a-şi ajuta echipa. E un lider care nu are nevoie de o perioadă de probă pentru a se impune în vestiar. De când a plecat, la Steaua a devenit un sport predarea banderolei. E ultimul mare căpitan "roş-albastru", e Mirel Rădoi, dacă nu l-aţi recunoscut.

Tocmai a luat un titlu împreună cu Cosmin Olăroiu la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite. Câştigă milioane de euro, nu mai este implicat în hărmălaia noastră cea de toate zilele. Luni seară, invitat la Radio GSP, Mirel Rădoi a redeschis un subiect niciodată elucidat. Nu mai are grija zilei de mâine, dar încă nu s-a eliberat de o povară veche. A renunţat la poziţia clasică, a urcat cu mingea la picior şi a tras. Ţinta? CFR Cluj, mai precis primul titlu obţinut de "feroviari" în 2008. "Am fost daţi în urmărire generală ca nişte infractori, în timp ce pe cei de la CFR Cluj nu i-a întrebat nimeni nimic despre acest blat. Am vorbit cu impresarul lui Bilica, am probe. Au făcut manevre şi pe teren, la pauză pe tunel".

Vă amintiţi, desigur, meciul şi contextul în care s-a disputat. "U" era deja retrogradată, Gigi a trimis valiza cu bani să-i motiveze pe "studenţi". Steaua a revenit în retur graţie unor meciuri ruşinoase, a defilat ca pe vremea când Valentin Ceauşescu îi asigura protecţia. La final, bucureştenii au fluierat a pagubă. Steaua a pierdut campionatul, iar Gigi a rămas fără valiza cu gologani. Procesul în care este implicat patronul "roş-albaştrilor" nu s-a încheiat nici acum. Ce interes ar avea Rădoi să ridice cortina? Ce l-a determinat să vorbească? Invidia, soarele puternic din Peninsula Arabică, simţul dreptăţii? Fanii campioanei l-au pus la zid, nu-i vor ierta afrontul.

Nu e cazul să aruncăm totul în derizoriu. L-am ruga pe Mirel Rădoi să prezinte probele pe care le deţine. Clubul CFR, dacă se consideră nevinovat, să-l dea în judecată. Şi interviul cu Bilica publicat de GSP a alimentat suspiciunile: "Mi-au cerut să ne întâlnim undeva, în oraş. M-am dus. Acolo mi-au spus s-o las mai moale în meciul cu ei. N-au vorbit de nici o sumă anume, dar mi-au zis că este vorba de bani mulţi. Însă eu i-am refuzat". Culmea, e chiar brazilianul cu zeci de prezenţe în Serie A, care a provocat ca un începător penalty-ul izbăvitor într-un duel cu Ruiz. S-a vorbit atunci şi de influenţa lui Ioan Andone asupra lui Toni Doboş. S-a spus că "Fălcosul" a fost chemat în Gruia să-i înveţe pe "feroviari" cum să anihileze manevrele adversarilor cu metodele brevetate chiar de aceştia.

"Şi ceilalţi nu au făcut la fel? Nu e bine că a ajuns titlul la Cluj şi a venit Chelsea?", vor comenta bunii clujeni. Nu doar la noi sunt scandaluri. Diferenţa e că în Italia s-au dictat condamnări, au fost retrogradate formaţii mai importante decât CFR şi Steaua, au fost vizaţi fotbalişti emblematici. În România, după amânări peste amânări urmează o pedeapsă cu suspendare. Giovanni Becali e pe cale să scape din Dosarul Transferurilor, foştii şefi ai arbitrajului s-au întors la locul faptei.
Între timp, un nou titlu a ajuns în Gruia, tot în urma unui penalty, produs de Szukala, ghinionistul de serviciu. Bornescu şi Adrian Cristea au fost condamnaţi pe viaţă de "Şepcile roşii". Între primul derby şi rejucare, procurorii s-au autosesizat şi l-au invitat la audieri pe Mircea Bornescu să explice de ce l-a atacat pe Cadu. Ar fi cazul ca magistraţii să se autosesizeze şi în această speţă. Să-i ceară lui Rădoi să pună pe masă dovezile. Să-i cheme la audieri şi pe reprezentanţii CFR-ului, Stelei şi Universităţii. Să ne convingă că nu acţionează la comandă.

Dacă procurorii nu vor prelua balonul aruncat de Mirel, am avea o sugestie pentru CFR. Nu e prima oară când le propunem acest exerciţiu de sinceritate. Să susţină un test poligraf pentru a înlătura orice dubiu. Îi invităm în faţa detectorului de minciuni pe Arpad Paszkany, Iuliu Mureşan, Ioan Andone, Răzvan Zamfir şi Eugen Trică. În Cluj sunt profesionişti capabili să interpreteze răspunsurile. Dacă trec cu bine, vor închide gurile contestatarilor. Nu e păcat ca după atâtea titluri şi muncă să existe atâţia microbişti convinşi că ai intrat prin efracţie în sala trofeelor?

 

 

Etichete
Comenteaza