Puţin aer proaspăt

Puţin aer proaspăt
În vremea când în ţară se ascut săbiile pentru campania electorală, iar presa soarbe vorbele grele ale politrucilor de Dâmboviţa, câţiva tineri aspiranţi în ale politicii, despre care seniorii declamă la unison că n-au experienţă, îşi văd de treabă şi o fac foarte bine, într-un anonimat total nespectaculos.

Csibi Magor face 28 de ani luna viitoare, iar din toamna trecută este europarlamentar liberal din partea României. Formarea academică şi-a realizat-o chiar la Cluj, ca absolvent de ªtiinţe Politice, a făcut parte din echipa de consilieri a lui Bogdan Olteanu şi a primit şansa unui loc 6 (aproape neeligibil la începutul campaniei) pe lista partidului său la europarlamentare.

 

 în scurtul său mandat, care se va încheia deja anul viitor, este vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară al PE, iar din această poziţie este foarte activ în dezbaterile privind politicile comune de mediu, protejarea biodiversităţii, însă toate proiectele sale par subsumate unui scop final care vizează inserarea optimă a omului modern în mediul înconjurător.

 

Doreşte să pună bazele primului centru olimpic pentru practicarea sporturilor de iarnă din ţară, la Miercurea Ciuc, face un lobby activ în PE pentru promovarea legislativă a unei iniţiative care să interzică folosirea cianurilor în minerit, îşi foloseşte mijloacele parlamentare pe care le are la dispoziţie pentru stoparea defrişărilor excesive, intenţionează să colaboreze cu autorităţile locale din Baia Mare pentru crearea primului oraş wireless din România, organizează audieri publice şi dezbateri privind o viitoare legiferare la nivel european a etichetării eficiente a produselor alimentare, în lupta împotriva obezităţii.

 

Adina Vălean are 39 de ani şi se află în PE de aproape 2 ani. Acum este raportor pe probleme de liberă circulaţie al PE, poziţie din care militează pentru o libertate reală de mişcare a cetăţenilor ţărilor membre în cadrul UE. De asemenea, s-a numărat printre criticii măsurilor recent luate de Guvernul italian privind amprentarea cetăţenilor străini, evaluând alinierea acestora la legislaţia europeană în materie. A înţeles încă de la început importanţa relaţiei dintre omul politic şi presă şi arată că doreşte să o cultive pe bazele unei colaborări reciproce,

ca între parteneri de pe poziţii analoage.

 

 Chiar în această săptămână, a lansat o enciclopedie colaborativă on-line, în genul wikipedia, care doreşte să informeze şi să popularizeze noţiunile de politică şi construcţie instituţională europeană, cu care puţini români sunt familiarizaţi.

Alina Gorghiu a fost cel mai tânăr consilier local din Sectorul 5, al lui Vanghelie, între 2004 şi 2008 şi va candida din partea PNL pentru un loc în noul parlament în această toamnă. Reprezintă una dintre cele mai proaspete apariţii politice din ultimul timp, are un CV impresionant, experienţă în avocatura penală, în ciuda vârstei de nici 30 de ani, o vervă debordantă şi un simţ al umorului remarcabil chiar şi în spaţiul virtual, pe blog-ul propriu. S-a remarcat ca susţinătoare fără rezerve a unui sistem de vot în circumscripţii uninominale şi a început o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la noul sistem electoral, cu toate bunele, relele şi ambiguităţile sale.

 

Cu toţii sunt liberali, iar diferenţa dintre felul lor de a face politică şi bâlbele catastrofal-electorale ale guvernului liberal în funcţie frapează cu atât mai mult. La Bucureşti, cârpeala de ultim moment şi cheltuiala publică nechibzuită

au devenit cheile de boltă ale liberalismului original promovat

 

de Guvernul Tăriceanu, în zilele în care orice luare publică de poziţie

a liberalilor se traduce printr-un cor afon de ţâfne defetiste sau populiste, după caz. Bunăstarea unei naţiuni nu a fost asigurată niciodată de guvernarea unor trompete, ci de seriozitatea unor oameni responsabili, energici şi curajoşi, chiar dacă pentru a ajunge în poziţii decizionale trebuie să răzbească împotriva vântului.

 

 Poate că şi presa ar trebui să-şi ridice ochii dintre andrelele d-nei Udrea şi din prohabul calic al nu-ştiu-cărui pesedist. în definitiv, a patra putere în stat e în stare să ridice şi să coboare un om politic, iar vedetele politice ale zilei sunt exclusiv produsul său, de care nicicum nu ar putea sã se declare încântatã

Comenteaza