Rahatul confirmat

Rahatul confirmat
Motiunea de cenzurã a PSD riscã sã repete jalnicul spectacol cu suspendarea presedintelui Traian Bãsescu, spectacol ce nu a tinut cont de nici un fel de rationalitate politicã.

Numai exaltarea infantil-politicã a lui Geoanã si a stergãtorilor de praf de pe sacoul întâi stãtãtorului social-democrat putea ignora argumentele sociologice, care, printre altele, contin si o puternicã încãrcãturã algebricã. Iar Geoanã a înteles, dupã referendum, cã redresarea PSD se poate clãdi pe prigonirea celor care, argumentat, au fost împotriva demersului din primãvarã.

Adierea rozalie a lui Hrebenciuc, revenit în postura de eminentã din spatele social-democratiei, a avut un mediu propice de difuzie în gândirea lui Geoanã, dintr-o datã împãunat cu cascheta de “el lider maximo”.

A trebuit un recul atât de puternic al PSD, încât pânã si Geoanã a înteles dificultatea pozitiei “cu fundul în douã luntri”. Cu greu, Biroul Politic National a acceptat o analizã a “grupului de la Cluj”, de pãrãsire a dualismului “si la putere, si în opozitie” ori “nici la putere, nici în opozitie”.

Acolo, cu anumite strâmbãturi din nas, ideea motiunii de cenzurã, care pozitiona PSD, cu chiu cu vai, în opozitie, a fost adoptatã. Mai trebuia si confirmarea unui for mai larg, a Comitetului Executiv National. Cu o singurã exceptie, a lui Rus de la Alba, toti au cãzut de acord asupra necesitãtii motiunii de cenzurã.

Validarea ideii de cãtre un asemenea for pãrea cã, în sfârsit, dupã toate oscilatiile, pune partidul mãcar pe o linie, indiferent care va fi aceea. Mãcar din considerentul cã poti fi perceput ca un partener de discutie ori negociere serios. Nu mai putin adevãrat cã au fost si voci din afara PSD care se îndoiau permanent de demers. Sã-l amintim aici pe cel mai vehement, pe liderul democrat Emil Boc.

Contrar, însã, mersului statutar al lucrurilor, o decizie a Comitetului Executiv, luatã, ce-i drept, în vacantã parlamentarã, când e sã fie aplicatã de cei care au pârgiile constitutionale sã o facã, respectiv senatorii si deputatii PSD se împotmoleste. Dupã vacanta parlamentarã, în a doua zi de lucru, senatorii si deputatii PSD, s-au gândit, probabil, cã aceastã vacantã a lor chiar poate fi ultima.

 Cãci, de trece motiunea, se face un mare pas spre anticipate. si atunci, ce fac cei ce rãmân fãrã “colegi”? Dar cei care nu apucã nici pensia de parlamentar, pentru care trebuie un mandat întreg?

Asta fac, sau, mã rog, deja au fãcut ieri. Grupurile parlamentare ale PSD s-au reunit
într-o nouã sedintã maraton, în care s-au pronuntat urmãtorii. Ion Iliescu, total împotriva motiunii de cenzurã, sub argumentatia “ce punem în loc?”. I-a tinut isonul un alt pierzãtor, dar al ultimului Congres PSD, Miron Mitrea, ex-secretarul general al partidului. Dan Nica, vicepresedinte, care vrea intierea unor negocieri cu PD pentru sustinerea motiunii si, eventual, pentru formarea unui nou guvern. si, cu voia Dvs, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor.

El a reluat teza guvernãrii alãturi de liberali, venind cu o propunere “strategicã” pe sase ani. Potrivit unor surse din partid, Hrebenciuc a dat asigurãri cã formula unui astfel de parteneriat la guvernare pe sase ani este acceptatã în interiorul PNL atât de tabãra care îl sustine pe Cãlin Popescu Tãriceanu, cât si de cea a opozantilor acestuia. Asta în timp ce liberalii folosesc toate canalele media sã aclame sus si tare cã nici nu vor sã audã de o guvernare cu PSD.

Concluzia? Social-democratii se mai gândesc dacã vor depune motiunea, cu toate asigurãrile lui Geoanã cã acest lucru se va întâmpla. “Sunt slabe sperante. Decizia noastrã de a introduce motiunea este fermã si a fost reconfirmatã de grupurile noastre parlamentare dupã decizia luatã la Comitetul Executiv National. Bineînteles cã perioada urmãtoare ne va conduce cãtre formula care sã degaje o majoritate în Parlament. ãsta este scopul exercitiului nostru”, a spus Geoanã, rãspunzând unei întrebãri privind posibilitatea ca PSD sã renunte la depunerea motiunii de cenzurã.

Dacã vor depune sau nu motiunea, pesedistii au demonstrat cu certitudine un lucru: motiunea nu va trece, principalii votanti împotrivã fiind chiar pesedistii. Linia fermã pe care o anuntau a fost scrisã cu creta pe vremea caniculei si s-a sters cu prima ploaie. Lãsând diplomatia la o parte, vicele liberal Melescanu a surprins cel mai plastic situatia PSD în chestiunea motiunii: “Sau se fac de rahat, sau intrã în rahat”. Rahatul l-au confirmat ieri grupurile parlamentare ale PSD.

Comenteaza