Schimbare 3.0: folosirea social media pentru a ţine aproape angajaţii

Schimbare 3.0: folosirea social media pentru a ţine aproape angajaţii
Într-o lume a afacerilor globalizate, cu aşteptări din ce în ce mai mari şi cu influenţa în creştere a social media şi a networking-ului, companiile sunt aflate în situaţia de a căuta noi metode pentru a angrena angajaţii în rezolvarea problemelor organizaţiei.

Folosirea social media de către companii oferă multiple posibilităţi, nu doar pentru a atrage atenţia asupra mesajelor cheie, dar şi pentru a crea un mediu de colaborare concentrat pe îmbunătăţirea afacerii.
Multe studii au analizat cele mai eficace moduri de a folosi social media pentru a antrena publicul - fie consumatori sau clienţi - dar puţine analize au fost realizate pentru a vedea cum aceste platforme interactive pot fi folosite pentru creşterea gradului de implicare a angajaţilor propriei organizaţii, în sensul colaborării dintre aceştia.

Noile tehnologii permit organizaţiilor să îşi antreneze angajaţii într-un dialog reciproc, care nu era posibil prin comunicarea clasică prin email. Un mediu de muncă în care lucrează mai multe generaţii presupune multiple canale de comunicare. Mesajele de tip SMS, postările pe Twitter sau Yammer, tagging-ul, scrierea pe bloguri, postarea de videoclipuri şi încărcarea de fotografii au devenit metode de comunicare larg utilizate.

În 2025, cei care fac parte din generaţia Y (Millennials) vor forma majoritatea persoanelor aflate în câmpul muncii. Este de aşteptat ca această generaţie să aibă comportamente, valori şi atitudini diferite, ca o consecinţă a schimbărilor tehnologice şi economice provocate de dezvoltarea internetului. Deşi nu există un consens legat de perioada exactă a naşterii milenialilor, există percepţia generală că această generaţie de angajaţi va fi mult mai orientată către tehnologie decât cele anterioare. Potrivit Pew Research Center, aceştea sunt încrezători în forţele proprii, deschişi, optimişti şi receptivi la noi idei şi stiluri de muncă. Ei sunt prima generaţie din istorie “mereu conectată” şi pentru a-i ţine aproape, angajatorii vor fi nevoiţi să regândească strategiile de comunicare cu aceştia.

De aceea, includerea şi folosirea social media în strategiile de comunicare ale companiilor aduce mai multe beneficii decât potenţiale riscuri. Social media şi networking-ul pot facilita dialogul, intregra rapid angajaţii în cultura organizaţională a unei companii şi crea repede sentimentul de apartenenţă la o comunitate. În concluzie, companiile ar trebui să încorporeze rapid noi metode de folosire a social media în contextul de business.

Elena BADEA

director marketing EY România

Comenteaza