Soarta Republicii Moldova se joacă la sfârşitul lunii viitoare
- Scris de Sorin Rosca Stanescu
- 23 Oct 2013, 21:14
- Editorial
- Ascultă știrea
Sau că dimpotrivă, în curând le va surâde şansa. De ce fac această afirmaţie? Pentru că, oricât ar fi de straniu, soarta Republicii Moldova, pentru o lungă perioadă istorică, se va juca la sfârşitul lunii noiembrie la Vilnius. Acolo va avea loc o mare confruntare geostrategică Europa-Rusia. Miza va fi Ucraina, de care soarta Republicii Moldova este legată. În timp ce Republica Moldova este spectatoarea, România se poate dovedi actor al acestei întâlniri de anvergură.Europarlamentarul Adrian Severin descifrează talcul confruntării geostrategice Europa-Rusia, care urmează să aibă loc la sfârşitul lunii noiembrie, la Summit-ul UE de la Vilnius şi nu numai atât. El a făcut un demers politic adresat doamnei Catherine Ashton, Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Extern şi Politica de Securitate/ Vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi lui Stefan Fulle, Comisarul UE pentru Politica de Extindere şi Vecinăte, prin care insistă ca Uniunea Europeană să decidă pozitiv în ceea ce priveşte acordul de asociere al Ucrainei. De unde până unde? De ce insistă Severin pentru asemenea soluţie?
Pe am preluat integral scrisoarea europarlamentarului. Dar, dincolo de argumentele invocate de Severin sau de alţi susţinători ai asocierii Ucrainei la UE, voi încerca în cele ce urmează să explic de ce, în cazul particular al Republicii Moldova şi implicit al României, un asemenea deznodamânt ar fi salutar. Mai mult poate decât alte ţări din fostul bloc sovietic, Ucraina face mari eforturi pentru a se democratiza, dar la fel de adevărat este că înregistrează şi întârzieri la fel de mari. Mai ales în ceea ce priveşte economia de tip concurenţial sau justiţia. Un litigiu important cu UE constă în faptul că Kievul refuză cu obstinaţie să îndeplinească solicitarea Bruxelles-ului de a o pune în libertate, pe calea unei graţieri, pe Iulia Timosenko, fost prim-minstru al acestui stat, care a fost condamnată ca rezultat al unui proces politic. Severin susţine însă că peste acest impediment UE ar putea să treacă. Pornind de la considerentul că la fel cum nu trebuie admise procese şi condamnări selective, motivate politic, nu trebuie admise nici graţieri selective, de asemenea motivate politic. Cât priveşte climatul concurenţial ori independenţa şi eficienţa justiţiei, nu numai Ucraina se confruntă cu asemenea sechele, ale aşa-zisei epoci comuniste. Ci şi alte state, azi membre UE. Unul dintre exemple fiind chiar România.
Pentru Uniunea Europeana este vitală asocierea cu Ucraina şi, într-o buna zi, integrarea acestui stat în comunitate. Nu numai dat fiind potenţialul uman şi economic al acestui stat, nu numai dată fiind poziţia geostrategică a Ucrainei, ci şi - sau în primul rând - pentru că astfel UE îşi demonstrează siesi şi le arată tuturor celorlalţi actori politici importanţi că are o disponibilitate reală de a creşte. Şi de a se consolida.
Este evident că aici se joacă o carte mare. Ucraina a devenit cel mai important teren de confruntare politică dintre Uniunea Europeana şi Federaţia Rusă. Dacă Ucraina nu devine membru asociat UE, cu certitudine va deveni membru al Uniunii Vamale Euro-Asiatice. Nimeni nu acuză Rusia pentru că intreprinde toate eforturile politice diplomatice şi nu numai pentru a-şi mări spaţiul de influenţă prin asocierea cu Ucraina. Dar, ca membru UE, România, deşi marginalizată şi mai ales automarginalizată, are obligaţia să facă toate eforturile, insistând pentru ceea ce, până la urmă, reprezintă un interes major UE: asocierea cu Ucraina. Ca să nu mai vorbim de interesul particular al Bucureştiului, acela de a consolida parteneriatul cu Republica Moldova până la integrarea Chişinăului în UE.
Totul depinde de ceea ce se va întâmpla la Vilnius. Dacă se va admite asocierea Ucrainei, atunci conflictul transnistrean şi chiar existenţa acestei etnităţi statale nerecunoscută ca atare, ar putea să devină o simplă pagină de istorie. A trecutului. Dacă nu, pericolul maxim pe care l-au intuit şi demonstranţii de la Bucureşti pro-unire este ca şi Republica Moldova să fie atrasă în nebuloasa Euro-Asiatică.