“Surprize-surprize” în Rusia…?!

“Surprize-surprize” în Rusia…?!
Majoritatea ruşilor aşteptau propunerea altor două nume: Serghei Ivanov şi Dmitri Medvedev, aceştia ocupând în prezent funcţia de vicepremier.

Ca şi cum nu era de ajuns o surpriză, Viktor Zubkov a declarat că şi-ar putea imagina scenariul în care el ar deveni înlocuitorul lui Putin, în urma alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în martie 2008. Această declaraţie a dezamorsat o altă serie de scenarii şi ipoteze, amplificând dezbaterea despre succesorul lui Putin.

Zubkov, care la începutul anilor ‘90 a fost subalternul lui Putin la Comitetul pentru Relaţii Externe din Sankt Petersburg, este considerat de politologii ruşi o persoană echilibrată şi temperată, el nefăcând parte din nici unul dintre cele două grupuri de interese care îşi dispută supremaţia în jurul Kremlinului. Dintre cele două grupuri, membrii celui dintâi au o gândire mai liberală, în timp ce adepţii celui de-al doilea sunt consideraţi foşti sau actuali membri ai Serviciilor Secrete ruse. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Putin l-a ales pe Zubkov, care - în calitate de prim-ministru - va organiza alegerile parlamentare din decembrie 2007 şi pe cele prezidenţiale din martie 2008.

La ora actuală, Moscova este împânzită cu diferite scenarii… Dacă şi cum va lăsa Putin puterea din mână?

Varianta “Zubkov”: prim ministrul Viktor Zubkov îşi îndeplineşte cu brio misiunea şi este numit de către Vladimir Putin drept candidat la funcţia supremă de la Kremlin. Prin această mutare s-ar confirma retragerea lui Putin, iar Constituţia, aşa cum a fost promis, nu s-ar mai modifica, toate acestea cu scopul de a-i facilita o a treia candidatură consecutivă actualului şef de stat. Zubkov ar putea conduce Rusia o perioadă de timp, după care, invocând probleme medicale, s-ar putea retrage.

Acest lucru ar deschide drumul spre noi alegeri prezidenţiale la care Vladimir Putin ar putea candida din nou… nefiind exclusă nici posibilitatea ca acesta să aştepte până la alegerile la termen din 2012. Pentru această din urmă variantă, Zubkov ar trebui să se facă mai cunoscut şi mai popular, prin intermediul mijloacelor media, controlate în mare parte de Kremlin.

Varianta “Ivanov”: în ciuda dorinţei lui Zubkov, Putin îl va desemna pe actualul vicepremier Ivanov drept candidat la Preşedinţie. Ivanov este considerat un adept al politicii lui Putin, el având o cotă de popularitate mai mare decât a lui Zubkov. Această variantă ar însemna retragerea definitivă a lui Putin de pe scena politică.

O variantă mai puţin probabilă ar fi aceea de a întări atribuţiile premierului în detrimentul puterii preşedintelui. în acest fel, postul de premier ar deveni interesant pentru Putin, având principalele mecanisme de a conduce Rusia.

Varianta 4: în cazul în care grupurile de interese de la Kremlin nu ajung la un numitor comun, luând în calcul şi lupta pentru putere, potenţată de interesul pentru bani, s-ar putea crea o situaţie inedită în Rusia: Putin nu ar putea refuza “dorinţa poporului” de a-l avea ca preşedinte, chiar dacă asta ar însemna o a treia candidatură consecutivă.

Când primului preşedinte al Americii, George Washington, i s-a propus preluarea pe viaţă a puterii, după expirarea celor două mandate, el a respins propunerea, refuzând în acelaşi timp încălcarea Constituţiei la a cărei elaborare lucrase. Mai pot exista asemenea gesturi în secolul al XX-lea?

Comenteaza