Teoria loviturii de stat

Teoria loviturii de stat
Unul încearcă rescrierea, de la Bucureşti, a tratatului de teorie a loviturilor de stat. A fost sau nu a fost lovitură de stat atunci când Traian Băsescu a fost suspendat? Va fi sau nu va fi lovitură de stat atunci când vom avea o nouă Constituţie? Există lovituri de stat parlamentare şi constituţionale, cum pretinde locatarul de la Cotroceni, susţinut fiind de acoliţii săi?

Până de curând, noi, cei care am făcut o facultate la zi, trăiam cu convingerea, în baza studiilor efectuate, că Parlamentul şi parlamentarismul reprezintă, în sine, cele mai înalte expresii ale democraţiei unui stat. Mai ştiam că legea fundamentală, din care derivă, până la urmă, întreaga legislaţie, este Constituţia. Un document aproape sacrosanct. Pentru noi este cât se poate de şocant să aflăm, chiar de la preşedintele statului, că loviturile de stat se fac tocmai prin intermediul celor mai pure substanţe ale democraţiei. Prin Parlament şi prin Constituţie.

Curios! Domnul Traian Băsescu, atât de preocupat de teoria şi practica loviturilor de stat, nu s-a referit, în niciun moment, la instituţiile de forţă. El ignoră cu desăvârşire faptul că, în istoria lumii, au existat lovituri de stat date de armată, sau de poliţie, sau de serviciile inteligente, sau de un grup de conspiratori care au sub butoane armata, poliţia ori serviciile inteligente. De fiecare dată când a existat o lovitură de stat, mă refer la statele moderne, întâia instituţie înfrântă, pentru ca lovitura să reuşească, a fost Parlamentul. Şi, de obicei, Constituţia a fost fie suspendată, fie suprimată. Niciodată nu s-a întâmplat invers.
Şi, cu toate acestea, Traian Băsescu a afirmat, cu subiect şi predicat, şi nu ca un simplu cetăţean, ci reprezentând statul român ca preşedinte, şi nu o singură dată, la beţie ori la mahmureală, ci de mai multe ori, că în România a avut loc o lovitură de stat organizată de Parlament. Iar mai nou, în acelaşi stil abrupt, insultând orice logică şi orice teorie a statului şi dreptului, el a lansat şi teza unei lovituri de stat dată prin intermediul unei Constituţii revizuite.
Teoriile de mai sus sunt practic fără precedent în istorie. Nu am auzit vreodată că un om, care pretinde că are bacalaureatul, să susţină că o lovitură de stat poate fi dată de Parlament. Ce este Parlamentul? Mai bun sau mai rău, mai sofisticat sau mai rudimentar, Parlamentul este alcătuit din totalitatea persoanelor care au fost alese de cetăţeni. Este adevărat, nu toţi votează. În majoritatea statelor lumii există cam jumătate dintre cetăţeni care, dintr-un motiv sau altul, refuză să se pronunţe politic. În ziua scrutinului, aceştia stau acasă şi lasă cealaltă jumătate să decidă. Dar, una peste alta, în spatele fiecărui parlamentar există voturile cetăţenilor. Ca urmare, toţi specialiştii din lume sunt de acord că orice Parlament liber ales reprezintă totalitatea şi proporţionalitatea opţiunilor politice.

În aceste condiţii, ar fi un nonsens ca Parlamentul să încerce vreo lovitură de stat. Iar eliminarea unui preşedinte rău, pe care populaţia nu-l mai doreşte, nu are nici cea mai mică legătură cu ceea ce înseamnă lovitura de stat. Orice Parlament din lume îşi poate suspenda preşedintele şi poate solicita populaţiei, prin referendum, demiterea lui.

La fel şi în ceea ce priveşte Constituţia. Cum Dumnezeu să dai o lovitură de stat printr-o Constituţie supusă unui referendum democratic? Traian Băsescu gândeşte sucit. Într-o logică răsturnată. În care, de fapt, el se confundă şi cu Constituţia, şi cu Parlamentul, şi cu statul şi, dacă se poate, şi cu un popor virtual care l-ar vrea. 

 

Comenteaza