Ştiinţele Economice la 90 de ani

Ştiinţele Economice la 90 de ani
În 14 noiembrie 1920, la Cluj s-a înfiinţat – în contextul întemeierii de instituţii româneşti, ca urmare a unirii Transilvaniei cu Regatul României – Academia Comercială.
Scopul enunţat atunci al noii instituţii a fost “înzestrarea studenţilor cu cunoştinţe de cultură generală, economică şi, profesională, în aşa măsură, încât, după un studiu de practică relativ scurt, să poată îndeplini funcţii de conduceri şi să devină îndrumători în chestiuni de economie naţională”. Ca orice instituţie din Transilvania, ce s-a înţeles matur pe sine, această instituţie s-a deschis, de la început, tinerilor de orice provenienţă etnică.

La scurt timp, instituţia a căpătat numele mai grăitor de Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, care a operat, la debut, cu specializările “comerţ”, “bancă şi asigurări” şi “economia industrială”. Nu peste mult timp, instituţia a diferenţiat înăuntrul ei secţiile “ştiinţe economice”, “finanţe” şi “ştiinţe sociale”, la care s-a adăugat specializarea “pedagogia economiei”. Iniţial, durata studiilor a fost de doi ani, pentru ca, nu peste mult timp, să crească la trei ani şi să se stabilizeze la patru ani. Curricula cuprindea discipline de economie generală, matematică, finanţe, contabilitate, geografie, drept, economie internaţională, la care se adăugau chimia şi limbi străine (mai ales germana). Profesorii au fost recrutaţi prin concursuri dintre cei mai buni economişti din economia reală a Transilvaniei şi României de atunci. Dacă socotim efectivul de studenţi drept indicator hotărâtor, atunci trebuie spus că Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale a atins maxima dezvoltare în 1946-47, cu 1744 de studenţi.

Câteva caracteristici ale Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale sunt demne de a fi evocate şi astăzi. La această instituţie s-au înscris tineri din România, Ungaria, Iugoslavia, Cehoslovacia. Profesorii făceau cercetare în câmpul economiei reale a timpului, în cadrul Institutului de Cercetări Economice şi Sociale, care a editat publicaţia proprie «Observatorul social-economic». Din 1930, Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale a primit dreptul de a acorda doctorate.

În 1940, Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale s-a refugiat la Braşov. Aici s-a creat efemerul Institut de Ştiinţe Economice şi Planificare, care a fost desfiinţat după doi ani. În 1961, s-a înfiinţat Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii “Babeş-Bolyai”, cu două specializări: “economie politică şi planificare” şi “evidenţă contabilă”. În 1976, secţia “economie agrară” a fost integrată în facultate. Facultatea de Ştiinţe Economice a atins maxima dezvoltare, înainte de 1989, în anul 1978-79, cu 4.057 de studenţi.

Astăzi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii “Babeş-Bolyai” este nu numai cea mai mare facultate din România, ci şi facultatea cu cea mai modernă infrastructură din ţară. Mai mult, între timp s-au strâns aici, cum bine spuneau foşti decani ai acestei facultăţi, un “capital pedagogic” substanţial, un “capital informaţional-ştiinţific” şi un “capital moral”, la care se adaugă un important “capital uman”.

După 1993, a intervenit o cuprinzătoare reorganizare a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, care a dus la formarea specializărilor “Management în industrie”, “Management în construcţii, transporturi, telecomunicaţii”, “Economia producţiei agricole şi silvice”, “Contabilitate şi informatică de gestiune”, “Marketing”, “Informatică economică”, “Turism şi servicii”. În 1994, Universitatea “Babeş-Bolyai” a organizat, pe baza unui program convenit cu Comisia Europeană, Facultatea de Business. În Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor funcţionează catedrele Contabilitate, Economie politică, Finanţe, Informatică economică, Limbi moderne şi comunicare în afaceri, Management, Marketing, Statistică-Previziuni-Matematică, Administrarea Afacerilor. Facultatea dispune de extensiuni în Năsăud, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe şi Sighetu Marmaţiei.

Astăzi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, care este succesoarea legitimă a Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, este o facultate extrem de complexă, înscrisă în coordonatele europene şi foarte dinamică, bine structurată şi condusă cu pricepere de personalităţi competente şi devotate învăţământului economic, sub răspunderea decanului Dumitru Matiş. Cu 13.532 de studenţi la toate nivelurile (bachelor, master, doctorat, studii postdoctorale), pregătiţi de 237 de cadre didactice titulare şi 54 de asociaţi, cu programe în română, maghiară, germană, franceză, italiană, engleză, cu o puternică şi eficace integrare internaţională, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor este nu doar dintre cele mai complexe, ci şi dintre cele mai inovative şi dinamice facultăţi din ţară.

În Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor funcţionează astăzi importante unităţi de cercetare ştiinţifică, precum Centrul de Cercetare în Informatică Economică, Institutul de Economie Globală, Programul de Cercetare şi Prestări Servicii “Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri şi Sfera Publică”, Centrul de Promovare a Afacerilor şi Dezvoltare Regională. Facultatea dispune de publicaţii proprii, precum “Studia Oeconomica” (B+), Revista “Virgil Madgearu”, “Lingua” (indexate în baze de date internaţionale). Aici s-a înfiinţat primul centru de limbi moderne aplicate din ţară, “Centrul Lingua”, racordat de la început la reperele şi practicile internaţionale în domeniu. În sfera facultăţii sunt amplasate Institutul Confucius, Centrul Cultural Polonez, Centrul Cultural Sud-Coreean, la care se va adăuga curând Centrul Cultural al Americii Latine.

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor dispune, de mulţi ani, de cămine studenţeşti în Complexul “Hasdeu”, construit în anii ‘60. Între timp, s-au construit pentru această facultate modernele cămine “Economica I” (2004) şi “Economica II” (2008). “Sala de Fitness” (2008) a facultăţii este dintre cele mai moderne din ţară. Clădirea FSEGA (1998) este cel mai modern sediu de facultate din ţară la ora actuală. În curând, încep lucrările pentru construcţia clădirii “Centrul Cultural al Studenţilor Economişti”, care va întregi Campusul Economica.

La 90 de ani de la înfiinţarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale aduc un omagiu sincer fondatorilor primei instituţii de ştiinţe economice în limba română din Cluj. Pe umerii a ceea ce ei au creat la Cluj – o tradiţie de ştiinţe economice temeinică şi competitivă – stau Ştiinţele Economice de astăzi. Aduc un cuvânt de preţuire şi recunoştinţă cadrelor didactice şi personalului administrativ şi tehnic, studenţilor care au însufleţit, de-a lungul deceniilor, şi au promovat, uneori în pofida asprimii vremurilor, ştiinţele economice în universitatea noastră. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a dat până astăzi un rector al Universităţii “Babeş-Bolyai” şi cinci prorectori şi a contribuit substanţial la dinamica instituţiei noastre.
Fie ca anii ce vin – ani în care, cu siguranţă, se va resimţi şi mai acut nevoia de cultură economică şi de investigaţii economice de înaltă calificare – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, continuatoarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, să se bucure de condiţiile unei efective afirmări, în toate privinţele. Închei cu urarea simplă “Vivat, Crescat, Floreat Economica”!



Comenteaza