Tinereţea, între avantaj şi confirmare

Tinereţea, între avantaj şi confirmare
Chiar dacă, parţial, zicala românească “Cine nu are bătrâni să-şi cumpere” merită atenţie, reforma clasei politice, economice şi administrative româneşti impune promovarea tinerilor în funcţii-cheie.

De altfel, trebuie spus că probabil singurul motiv pentru care actualul guvern Tăriceanu II nu a fost desfiinţat public de către formatorii de opinie şi jurnalişti a fost tocmai tinereţea care, chiar dacă nu este o calitate în sine, este un avantaj al acestui cabinet. Din păcate, prestaţia mai mult decât lamentabilă a unor indivizi ajunşi prea repede miniştri plini riscă să compromită ideea de promovare a tinereţii de dragul deschiderii şi dinamismului.

Chiar dacă Adomniţei, Chiuariu, Voicu, David şi chiar şi Cioroianu şi Korodi “muncesc” serios la compromiterea ideii de promovare a tinerilor, riscurile merită asumate, un idiot tânăr fiind de preferat unui imbecil bătrân. Cel puţin cel tânăr mai are posibilitatea să înveţe şi să se schimbe în această viaţă, chiar dacă “şcolirea” se desfăşoară pe spatele şi pe nervii românilor.

Primul domeniu în care tinereţea a dat din coate şi a reuşit să se afirme a fost mediul de business unde, foarte rapid, au fost promovaţi în funcţii-cheie, pe merit, oameni până în 35-40 de ani. în rândul multinaţionalelor sau al unor companii private puternice cu capital românesc găsim în top management chiar şi indivizi sub 30 de ani.

Un alt domeniu în care tinereţea a dat năvală, reuşind să completeze  tribul “dinozaurilor”, este presa. O serie de televiziuni, ziare sau posturi de radio sunt conduse, atât la nivel naţional, cât şi local, de către tineri care în ‘89 abia primeau buletin.

Generaţia titanilor, CTP, Cristoiu, Roşca-Stănescu, Băcanu, Hurezeanu, Chireac, Dinescu, M. Toma, Alexandrescu sau Tabacu, este completată cu destul de mare succes de Turcescu, Ursu, Gâdea, Turturică, Ciutacu, Badea, Lupea, Ionescu, Tăpălagă, Pătrăşconiu, Negruţiu, Halpert sau Budeanu. Aceeaşi afluenţă de tineri se simte şi în domeniul juridic, o serie întreagă de avocaţi, judecători şi procurori de succes fiind sub 35 de ani.

Cel mai interesant domeniu unde tinerii dau din coate serios pentru a se afirma, reuşind în bună măsură, este cel politico-administrativ. Majoritatea partidelor au fost nevoite în ultimii ani să facă loc unor lideri care se bucură de apanajul tinereţii, dar nu numai.

Victor Ponta şi Daciana Sârbu la PSD, Roberta Anastase şi Liviu Nistoran la PD, Dan Motreanu şi George Scutaru la PNL, Nagy Zsolt şi Kelemen Hunor la UDMR, Olguţa Vasilescu la PRM, Cristi Boureanu şi Raluca Turcan la PLD sunt tineri care au deja notorietate câştigată ca lideri politici. Dar poate cei mai reprezentativi pentru generaţia tânără la această oră sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, preşedintele la nivel naţional al democraţilor, Emil Boc, şi eternul Cozmin Guşă, preşedinte (cel puţin în acest moment) al PIN.

Mişcarea de promovare a tinerilor de la nivel naţional este aşteptată să se întâmple şi la Cluj. Aici, principalele patru partide deţin fiecare reprezentanţi ai noii generaţii de care cu siguranţă vom mai auzi în viitor. Unii dintre ei deja au fost promovaţi în funcţii importante la nivel adminstrativ local sau chiar în funcţii executive în cadrul propriilor partide la nivel naţional. La PNL Cluj viitorul sună bine pentru Liviu Miclăuş, Ovidiu Turdean, Ciprian Păun, Alexandru Stan sau Mihnea Iuoraş.

La PD chiar dacă tinereţea lui Emil Boc, Sorin Apostu şi Daniel Buda poate reprezenta o mică piedică în promovarea pe termen scurt a unor tineri în funcţii-cheie (esenţiale), pot spera Brânduşa Chiorean, Mihai Lăpuşan, Rareş Rusu, Radu Moisin, Ovidiu Câmpean şi Florin Moroşan.

La PSD Cluj merită observat că din şase tineri de perspectivă, doi deja deţin funcţii importante, Remus Lăpuşan şi Ancuţa Abrudan, iar  patru merg pe linia trendului feminist din politica internaţională. Gabriel Oniga este înconjurat de trei amazoane, Laura Elena Pop, Claudia Anastase şi Lucia Şteau.

 La UDMR Cluj valul tânăr ocupă funcţii-cheie în administraţie la nivel local şi central prin Csoma Botond, Fekete Emoke, Irsay Miklos şi Porcsalmi Balint. Şi în cadrul UDMR practic liderul la nivel judeţean, Laszlo Attila, poate fi liniştit încadrat la generaţia tânără.

Este extrem de important însă ca în cadrul tuturor acestor organizaţii politice promovarea să fie făcută în cele din urmă pe calităţile pe care aceşti tineri politicieni le au, şi nu pe baza simplei lor apartenenţe la o generaţie. Chiar dacă încă neexpirată.

Comenteaza