Tirolul, pãmânt românesc

Tirolul, pãmânt românesc
Epoca imperialã din trecutul Transilvaniei a fost perioada care a marcat cel mai profund nu doar structurile sale de civilizaţie, ci şi memoria istoricã a provinciei.

Tot ceea ce ni se înfãţişeazã astãzi ca specific ardelenesc dateazã din aceastã epocã. Toate clişeele despre civilizaţia de facturã occidentalã a Transilvaniei, despre consecvenţa, mãsura şi destoinicia ardelenilor se raporteazã la vremea în care capitala românilor de aici nu era la Istanbul, Bucureşti sau Târgovişte, nici mãcar la Sibiu sau la Cluj, ci la Viena.(...) Ne putem imagina cum ar fi evoluat o Transilvanie fãrã austrieci, rãmasã sub cãlcâiul turcilor şi la discreţia muscalilor?(...)

 

Austriecii nu au construit în Ardeal doar fabrici, poduri sau mine. Ei au marcat puternic şi identitatea culturalã a provinciei, profilul ei spiritual! Am citat mai sus âateva fraze de referinţã din excelenta lucrare- “Transilvania mea-istorii, mentalitãţi, identitãţi’ a profesorului-cercetãtor Sorin Mitu de la Universitatea “Babes-Bolyai”. Recomand cartea cu maximã cãldurã tuturor ardelenilor îndrãgostiţi de “ţara de dincolo de pãduri” şi de istoria şi specificitatea acestor meleaguri!

 

Sigur ca nu putem doar sa idealizam perioada in care Transilvania noastra a fost sub Casa de Habsburg, populatia romaneasca majoritara in provincie avand de infruntat si nenumarate vicisitudini, dar merita sa ne gandim cum arata o Transilvanie cu statut de Mare Ducat dupa modelul Luxemburg sau o Transilvanie asa cum visau anti-unionistii inainte de 1918? Inclusiv precursorul clujean al premierului Emil Boc, Alexandru Vaida-Voievod, care in urma cu 75 de ani a ocupat scaunul de premier al Romaniei intregite! Sigur ca sunt doar simple jocuri si expuneri mentale, istoria avand un alt curs pentru aceasta regiune, un curs care, de altfel, a plasat Transilvania-Siebenburgen sau Erdely, depinde de limba in care ii citim numele, intr-o alta realitate.

 

 O realitate in care astazi Romania joaca pe tabla europeana pozitia a saptea ca numar de locuitori, fara sa facem referire si la romanii aflati inca in afara granitelor, in Basarabia si Bucovina si a noua ca suprafata in Europa comuna. Sigur ca este departe de mine gandul de a incerca pana si mental o rescriere a istoriei Romaniei fiind un unionist convins, dar intorcandu-ma alaturi de peste o suta de mii de concetateni din Austria, al optulea an consecutiv, ma gandeam la asemanarile si deosebirile dintre Transilvania mea cu Sibiul, Clujul, Brasovul, Mediasul, Bistrita sau Sighisoara si Austria lor cu Viena, Graz, Linz, Salzburg, Kitzbuhel sau Insbruck.

 

 Niciodata nu au fost atat de multi romani in Alpii autrieci de Anul Nou, cifrele oferite de agentii, de 14.000 de cumparatori de bilete, fiind intrecute inzecit de realitate. Majoritatea romanilor prezenti in Austria de sarbatori au preferat sa-si achizitioneze cazarea direct pe internet, practic dupa 90 de ani de cand Transilvania a iesit de sub tutela austriaca, zona Tirol-Salzburgerland fiind cucerita efectiv de catre romani!

 

Cine a fost vineri, sambata sau duminica dimineata intre Insbruck si Salzburg, pe A10 ce leaga Vilach de Salzburg sau, mai ales, pe A1, intre Salzburg-Linz-Viena-Nickelsdorf si apoi pe M1 ungar pana la Budapesta a putut constata ca cel putin jumatate dintre masini (!)- credeti-ma, nu e nici o exagerare- erau cu numere de Romania. In benzinarii se vorbea romaneste, iar in ultimele 10 zile pe strazile din Salzburg, Kitzbuhel, Zell am See, Kaprun, Saint Johann im Tirol sau im Pongau, Bad Gastein, BadHofgastein, Bichofshofen, Saafelden, Lofer sau Insbruck romana era,probabil, a doua limba dupa germana ca prezenta. Romanii au ales ca dupa un an de munca sa nu-si mai bata nimeni- de pe Valea Prahovei sau alte “regiuni celebre de schi” ale Romaniei- joc de banii lor prin atitudini si servicii ce plaseaza clientul ca tolerat in fata chelnerilor, patronilor de restaurante, pensiuni si hoteluri sau lucratorilor de la instalatiile de cablu! Romanii au ales sa faca 1000-1500 de kilometri cu masina pentru a fi tratati cu respect si maxima atentie de catre cei care au inteles mult mai repede ca noi ca turistul, clientul este “Noul Imparat”!

 

 Cu siguranta, migratia romanilor spre statiunile de schi austriece are menirea de a si schimba comportamente si atitudini. Civilizatia austriaca trebuie sa impuna macar mimetic un comportament schimbat si acasa, in tara de bastina, pentru cei care au trait cateva zile fara claxoane, injuraturi, batalii in trafic, grimase de chelneri plictisiti si politisti atotputernici sau aroganta unor VIP-uri contrafacute. Daca timp de 200 de ani austriecii au reusit sa schimbe comportamente si atitudini ale romanilor din Transilvania si Bucovina, probabil din nou civilizatia austriaca va putea fi un exemplu pentru zecile de mii de romani ce au “cotropit” Osterreich in ultimele 10 zile! E o certitudine deja ca civilizatia a venit si vine in continuare doar de la Apus pentru romani!

Comenteaza