Premierul Ungariei nu mai vine la Cluj la inaugurarea sediului unei facultăţi a Universităţii Sapientia

Premierul Ungariei nu mai vine la Cluj la inaugurarea sediului unei facultăţi a Universităţii Sapientia
Universitatea Sapientia îşi inaugurează, mâine, la Cluj noul sediu al Faculăţii de Ştiinţe şi Arte, investiţie estimată la 3 milioane de euro. Deşi la eveniment era aşteptat premierul Ungariei, Viktor Orban, acesta va transmite doar un mesaj video. La Cluj va veni însă viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjen.

La ceremonia de inaugurarea a facultăţii de pe Calea Turzii vor participa mai multe personalităţi din Ungaria, între care Zsolt Nemeth, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Zsuzsanna Reoas, Subsecretar de stat pentru Comunitățile Maghiare din Străinătate şi Tibor Misovicz, Subsecretar de Stat responsabil de probleme economice şi administrative.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, nu va putea fi prezent la Cluj din cauza unui accident nefericit, survenit săptămâna curentă şi va transmite câteva cuvinte printr-un mesaj video.

De asemenea, la eveniment vor participa şi reprezentanţii bisericilor catolice, romano-catolice, unitariene şi luterane, cât şi primarul Emil Boc şi viceprimarul Anna Horvath.

În cadrul festivităţii vor fi decernate două premii „Bocskai", profesorilor Sandor Tonk - primul rector al Universităţii şi primul preşedinte al Fundaţiei Sapientia (post mortem) şi lui Pál Szilaghy, fostul rector a Universităţii, actualul consilier a rectorului.

Facilităţi şi dotări ale FAS

Decanul Faculăţii de Ştiinţe şi Arte, Marton Tonk, a explicat că noul sediu poate găzdui 450 de studenţi, la specializările Fotografie - cinematografie - media, Drept, Relaţii internaţionale şi Ştiinţa mediului.

Studenţii maghiari de la Sapientia - majoritatea lor cetăţeni ai României, dar nu numai - îşi vor începe noul an universitar într-un spaţiu nou, în care s-au investit 3 milioane de euro. Amplasată pe Calea Turzii, clădirea va adăposti sediul FSA, fiind construită după un proiect realizat de arhitecţii clujeni de la Atelier FKM. În mare, costurile investiţiei au fost acoperite de statul maghiar, dar şi din resursele proprii ale Sapientia.

Clădirea a fost dotată cu un amfiteatru de 200 de locuri, ce întruneşte absolut toate cerinţele Uniunii Europene, având şi cabine pentru traduceri şi un studio de televiziune de 200 mp. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Sapientia, acest studio conţine şi tehnică de filmare high-definition. Suprafaţa totală a construcţiei este de 5.468 mp, din care suprafaţa utilă este de 3.689 mp. Terenul pe care s-a construit facultatea se află pe Calea Turzii, în vecinătatea Liceului de Coregrafie, fiind obţinut de Sapientia în baza unei tranzacţii pe care a încheiat-o, în urmă cu mai mulţi ani, cu Biserica Reformată.

 

 

Comenteaza