Educaţie prin experienţă: 189 de ateliere interactive pentru elevi şi profesori

Educaţie prin experienţă: 189 de ateliere interactive pentru elevi şi profesori
Peste 4000 de elevi şi de profesori sunt aşteptaţi să participe până în 22 aprilie la cea de-a doua ediţie a Festivalului Altfel, un eveniment dedicat educaţiei prin experienţă.

De la grădiniță până la liceu, elevii vor participa la 189 de ateliere interactive, din domenii precum natura, stilul de viaţă, arhitectura, fizica sau chimia, desfăşurate în trei locaţii situate în centrul municipiului: Casa de Cultură a Studenților, Casino-ul și Parcul Central.

"Festivalul Altfel a apărut ca urmare a nevoii de a oferi suport educațional în organizarea activităților de implementare a Săptămânii Altfel pentru toate unitățile de învățământ din județul Cluj. Vrem să ne învățăm copiii nu doar teorie, ci și cum pot aplica în practică cunoştinţele teoretice dobândite la școală sau grădiniță. Credem cu tărie că școala și, implicit, sistemul de învățământ românesc au nevoie de alternative viabile de învățare experimentală. Acesta este motivul pentru care facem acest Festival Altfel", au explicat organizatorii evenimentului. 

Atelierele sunt împărţite pe categorii, astfel că cei interesaţi de dezvoltarea unui stil de viaţă sănătos vor putea participa la activităţi precum "Geometrie în farfurie", "Zumba Kids", "Tug of War - trasul de sfoară", "Vrei să știi cum e să fii Robin Hood?" sau "Caravana în mişcare", în timp ce cei care vor să descopere arhitectura orașului vor avea parte de ateliere precum "Micii detectivi", o vânătoare de comori, un treasure hunting.

Pentru a înţelege legile fizicii si ale chimiei elevilor li s-au pregătit experimente ;i evenimente cum ar fi "Fabrica de experimente Roadshow", "cursa laser", "Cum s-a născut Pământul" şi "Flori și pigmenți". Pentru a le induce respectul faţă de natură organizatorii le vor vorbi participanţilor despre arta eco, ecologie/ ectologie, ce simt plantele, memoria apei, educaţia ecologică, curiozităţi despre animale, epigenetica şi viața în grădină.

Sunt pregătite, de asemenea, ateliere pentru dezvoltarea creativității, pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi de a munci în echipă, dar şi ateliere muzicale. 

Nu au fost uitaţi nici profesorii, cărora le sunt dedicate câteva ateliere care doresc să le ofere soluţii viabile de învățare experimentală, care să poată fi folosite și la școală, liceu sau grădiniță. Printre acestea se numără "Cum comunic cu adolescentul?", "Educație pentru viață: formarea atitudinilor pro-sociale", "Educația non-formală integrată în ora de curs", "Cum construim un program educativ în Săptămâna Altfel", "Cum organizez un Treasure Hunt" şi un "Curs de Tug of war (trasul de sfoară)". 

Accesul este gratuit pentru toți cei care doresc să experimenteze acest nou concept, organizatorii încurajând copiii să doneze câte o carte pe care să o folosească în proiectul „O bibliotecă în fiecare școală", un proiect prin care doresc să doteze școlile din mediu rural cu biblioteci.

Prima ediție a Festivalului Altfel, eveniment organizat de Asociaţia "Mânuţe Pricepute", a însemnat 3096 de elevi participanți, 127 de ateliere, 189 profesori implicați, 31 de organizaţii și oameni darnici, 21 de voluntari harnici și 568 de cărți donate pentru inițiativa O bibliotecă în fiecare școală.

Comenteaza