Evaluarea naţională 2017. Au fost afişate rezultatele. Elevii de 10 din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Iun 2017, 09:46
- Educaţie
- Ascultă știrea

Au fost înscrişi un număr de 4.013 elevi, cu 103 mai puţini candidaţi faţă de anul trecut. Dintre aceştia 3.499 au fost înscrişi la secţia română, 439 la secţia maghiară şi 75 la germană.
Un număr de 3.942 de elevi au fost prezenți la probele de evaluare națională, 2017, iar 3.548 au promovat examenul. 393 de elevi nu au reuşit să obţină o medie de trecere, adică minim 5.00. Din totalul celor înscrişi, 3 elevi s-au prezentat doar la proba de limba şi literatura română, iar 66 nu s-au prezentat la examen.
Înainte de contestaţii, în judeţul Cluj, un număr de 21 de elevi au obţinut media 10, dintre care 14 sunt din Cluj-Napoca.
Cei mai mulţi elevi cu media 10 la evaluarea naţională 2017 sunt de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca (6), Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu - 2, şi câte un elev de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul Teoretic Baptist Emanuel, Liceul Teoretic Ioan Popoviciu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu.
Județul Cluj are 998 de medii între 9,00 şi 10,00 şi 944 de medii între 8,00 şi 9.00.
Eventualele contestaţii pot fi depuse până la ora 20:00.
Rezultate evaluare naţională 2017. Calendarul afişării rezultatelor:
26 iunie - Afişarea rezultatelor înainte de contestaţii (până la ora 16:00)
26 iunie - Depunerea constestaţiilor (în intervalul orar 16:00-20:00)
30 iunie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Cele mai bune licee din ţară şi cele mai căutate rămân Colegiul Naţonal Gheorghe Lazăr, Colegiul Naţional Sfântul Sava sau Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, toate din capitală.
Cum se notează lucrările după contestaţii. Procedură
Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o cerere tipizată în care se menţionează faptul că nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii. Comisia naţională de organizare a evaluării naţionale va transmite comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti tipizatul cererii de depunere a contestaţiei.
Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale să vadă lucrarea/lucrările proprie/proprii a/ale propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale
după contestaţii. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obţinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia.
Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire şi semnează. În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei.
Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare şi reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiţi anterior.
După încheierea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia
comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.
Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii. Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menţionată nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.
Clujul, pe locul doi pe ţară în 2016
Anul trecut, la nivelul judeţului Cluj, au participat la examenul de evaluare naţională 4.029 de elevi, dintre aceştia, 3.582 candidaţi au obţinut medii peste 5, adică un procent de 88,9%. Judeţul Cluj s-a clasat pe locul doi naţional, după Brăila. Media generală a judeţului a fost de 7,26.