Evaluarea Naţională 2017 | Clujul, locul doi pe ţară. Topul celor mai bune şcoli

Evaluarea Naţională 2017 | Clujul, locul doi pe ţară. Topul celor mai bune şcoli
Judeţul Cluj se află pe locul al doilea pe ţară, după Brăila, în ceea ce priveşte promovabilitatea la examenul de Evaluare Naţională 2017, cu un procent de 90,01%. Procentul de promovabilitate este cu cu 2% mai mare decât în 2016 (88,91%).

La nivelul judeţului Cluj au fost înscrişi un număr de 4.013 elevi, cu 103 mai puţini candidaţi faţă de anul trecut. Dintre aceştia 3.499 au fost înscrişi la secţia română, 439 la secţia maghiară şi 75 la germană. Un număr de 3.548 de elevi au promovat examenul, iar aproximativ 2.000 au avut medii peste 8.

"Lucrurile au ieșit așa cum am presupus după simulări. Procentul obținut de județul Cluj e după părerea mea unul bun, mai mare puțin decât cel de anul trecut. De remarcat că avem 998 de elevi cu media între 9.00 și 10.00 și 944 care au media între 8.00 și 9.00, deci 50% cu media peste 8.00", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al judeţului Cluj. 

93,78% dintre elevii clujeni au obţinut medii peste 5.00 la Limba şi literatura română, iar 90 de candidaţi au luat nota 10. La matematică, procentul mediilor peste 5 a fost de 84,04% şi au fost obţinute 192 de note de 10. 

De asemenea, înainte de contestaţii, un număr de 21 de elevi au obţinut media 10, dintre care 14 sunt din Cluj-Napoca. Cei mai mulţi elevi provin de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca (6), urmaţi de cei de la Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu - 2, şi câte un elev de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul Teoretic Baptist Emanuel, Liceul Teoretic Ioan Popoviciu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu.

Cele mai bune şcoli din Cluj (media pe şcoală)

Şcoala "Elf" - 9.56

Colegiul Naţional "Emil Racoviță" - 9.48

Liceul Teoretic "Avram Iancu" - 9.11 

Şcoala Gimnazială "Mihai Vodă" (comuna Mihai Viteazu)8,13

Şcoala din comuna Frata - 7.95

Şcoala din comuna Căianu - 7,68.

Cele mai slabe şcoli din Cluj (media pe şcoală)

Liceul cu program sportiv - 7,04

Şcoala Gimnazială "Traian Dârjan" (Someşeni) - 7,05

Nouă şcoli din mediul rural nu au obţinut medie peste 5.00. În mediul urban, ultima medie a fost de 6,32.

La nivelul judeţului Cluj au fost depuse un număr de 354 de contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate vineri, 30 iunie 2017. 

Cum se notează lucrările după contestaţii. Procedură

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o cerere tipizată în care se menţionează faptul că nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii. Comisia naţională de organizare a evaluării naţionale va transmite comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti tipizatul cererii de depunere a contestaţiei.

Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale să vadă lucrarea/lucrările proprie/proprii a/ale propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale
după contestaţii. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obţinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia.

Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire şi semnează. În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare şi reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

După încheierea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii. Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menţionată nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Fără transferuri 

După afişarea rezultatelor finale, urmează perioada de admitere, elevii şi părinţii fiind îndemnaţi să completeze cât se poate de multe opțiuni la înscriere. "Vor fi școli, clase în care ultima medie de intrare va fi bine peste 9.00, chiar 9.50 în unele locuri", a punctat Valentin Cuibus. "Calculatorul reacționează în funcție de informațiile pe care i le dai și dacă ai scris în ordine greșită calculatorul te repartizează unde ai cerut", atrage atenţia inspectorul general şcolar, menţionând şi că nu se vor aproba transferuri de la medie mai mică, pe locurile unde se intră cu medii mai mari.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza