9 mil. de euro pentru școlile din Cluj. Boc: "Toate vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație"/ Primarul vrea profesori adaptați noilor tehnologii

9 mil. de euro pentru școlile din Cluj. Boc: "Toate vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație"/ Primarul vrea profesori adaptați noilor tehnologii

Primarul Emil Boc anunță că municipiul Cluj-Napoca va beneficia de 9 milioane de euro, bani din PNRR, pentru dotarea școlilor cu echipamente de ultimă generație.

Emil Boc a participat miercuri, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, la ceremonia de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care peste 5.600 de şcoli, grădiniţe, laboratoare de informatică şi de ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică din toată țara vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale, cu o investiție de peste 1 miliard de euro. 

Primarul a precizat că municipiul Cluj-Napoca va beneficia, din acești bani, de 9 milioane de euro pentru dotarea școlilor.

"Pentru municipiul Cluj-Napoca am semnat ieri contracte de 9 milioane de euro. Am semnat pentru ca 819 săli de clasă, 35 de laboratoare de informatică, 36 de laboratoare de științe, 19 cabinete școlare, 49 de cabinete de psihopedagogie, 27 de săli de sport și 6 ateliere de practică să fie modernizate la standarde europene", a anunțat, joi, primarul Emil Boc, la Napoca Live.

Edilul a precizat că "noi suntem un pic mai avansați", pentru că Clujul a investit deja câteva milioane de euro încă înainte de pandemie, iar acum, cu acești bani, "ne asigurăm că absolut toate școlile, absolut toate care există în Cluj au dotări de ultimă generație".

Totuși, potrivit lui Emil Boc, aceste investiții rezolvă doar o parte a problemelor din sistemul de învățământ. Cealaltă îi vizează pe profesori. 

"Cu asta nu am rezolvat problema... am spus și ieri în prezența premierului și ministrului Educației - e o investiție istorică, dar e doar o parte a problemei rezolvată, cealaltă parte, la fel de consistentă și importantă, se referă la pregătirea cadrelor didactice capabile să preda după tehnologiile moderne, adaptate prezentului, la cerințele curriculei de pe piața muncii. (...) Din nefericire, s-a investit foarte puțin în profesori și, atunci, copiii ce spun: 'păi, dacă mie la școală mi se predă la nivel de grădiniță, după ce să ma mai duc la școală, mai bine fac altceva...'. Asta pentru că acum cu două tastări pe calculator poți obține orice informație, nu ca pe vremea noastră, când profesorii dictau și noi notam. Gata, lumea asta nu mai există! Școala nu mai trebuie doar să transmită informația, ci să îi formeze pe copii, să le dezvolte abilitățile de gândire critică, nu să reproducă doar, acest lucru tinea de secolul trecut. (...) Trebuie investit mult  mai mult în pregătirea anuală, chiar lunară a profesorilor pentru ca ei să-și actualizeze tehnicile de predare, abilitățile care trebuie să le predea elevilor. Trebuie să-i ajutăm pe profesori să vină în concordanță cu tehnicile prezentului", a explicat Boc.

Comenteaza