A fost aprobată participarea României la PISA 2025. Elevii vor fi evaluaţi şi la limba engleză

A fost aprobată participarea României la PISA 2025. Elevii vor fi evaluaţi şi la limba engleză

Guvernul a aprobat, vineri, participarea României la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor - PISA 2025, inclusiv la opţiunile internaţionale, fiind prevăzută testarea elevilor la limba engleză, precum şi chestionarul TIC pentru elevi, chestionare pentru părinţi şi pentru profesori.

Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea adoptată prevede aprobarea participării României la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor - Programme for International Student Assessment (PISA), inclusiv la opţiunile internaţionale, şi anume: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinţi, Chestionarul pentru profesorii de ştiinţe, Evaluarea la Limbă străină - Engleză, Chestionarul pentru profesorii de Limba engleză, dezvoltate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

România participă, pentru prima dată, la PISA 2025 - opţiuni internaţionale, precizează sursa citată.

Centrul Naţional PISA 2025 este Unitatea de Cercetare în Educaţie din cadrul Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

Taxa de participare la PISA 2025 este în cuantum de 171.000 euro şi va fi achitată către OCDE, în tranşe egale de 57.000 euro, timp de trei ani (2023-2025 inclusiv), fiind plătită după semnarea acordului de participare, până la data de 1 martie a fiecărui an.

De asemenea, taxa privind participarea României la PISA 2025 - opţiunile internaţionale, pentru anii 2023-2024, este în cuantum de 40.608,80 euro, respectiv: 5.362 euro - Chestionarul TIC pentru elevi, 9.441 euro - Chestionarul pentru părinţi, 12.822 euro - Chestionarul pentru profesorii de ştiinţe, 10.999,60 euro - Evaluarea la Limbă străină - Engleză şi 1984,20 euro - Chestionarul pentru profesorii de Limba engleză.

Taxele de participare, precum şi cheltuielile de implementare la nivel naţional a Programului, inclusiv a opţiunilor internaţionale, se vor asigura de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi din alte surse legal constituite, se arată în comunicarea Guvernului.

Guvernul menţionează că prin participarea României la PISA 2025 se are vedere "corelarea învăţământului românesc cu evoluţiile sistemelor de educaţie performante la nivel internaţional şi ca urmare, revizuirea propriilor performanţe prin raportare la celelalte ţări participante (identificarea domeniilor în care elevii români performează bine, din perspectiva competenţelor evaluate, precum şi a domeniilor care necesită îmbunătăţiri)".

Totodată, prin participarea României la PISA 2025 se urmăreşte "proiectarea unor intervenţii adecvate, având în vedere faptul că datele obţinute se referă nu numai la nivelul achiziţiilor elevilor, ci şi la contextele învăţării", precum şi "dezvoltarea de politici educaţionale bazate pe date de calitate pentru că rezultatele sunt obţinute pe eşantion reprezentativ şi, prin urmare, sunt generalizabile la nivelul întregii populaţii şcolare investigate".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza