A ÎNCEPUT ŞCOALA. Ce le-a cerut Emil Boc elevilor şi directorilor GALERIE FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Sep 2016, 16:47
- Educaţie
- Ascultă știrea

Liceul „Bălcescu", fără after school
Liceul „Nicolae Bălcescu", una dintre şcolile de top ale Clujului, şi-a decalat festivităţile: la ora 9 au fost aşteptaţi „piticii", iar la 10, cei mai mari. Peste 200 de copii au intrat anul acesta în clasa pregătitoare, aşa că alfabetul a fost utilizat până la litera H. „Bobocii" au intrat în careu trecând printr-un tunel de flori. Majoritatea claselor zero au 26 de elevi, dar există una cu 27, iar alta cu 25. Directoarea Violeta Zamfir a explicat de ce copiii nu pot să aibă program de tip after school: „Sper ca în acest an să găsim mai multe soluţii să ne desfăşurăm activitatea. Din păcate, numărul mare de elevi pe care îl avem nu ne permite să ne desfăşurăm activitatea şi după-amiaza", a spus Zamfir. Aglomeraţia de la şcoală s-a mutat apoi pe strada Maramureşului, unde părinţii au mers să cumpere uniforme. Elevii din clasele mici au cămăşi identice, dar fetele poartă sarafan, iar băieţii, vestă, inscripţionate cu numele liceului.
"Avram Iancu": Boc i-a criticat pe directorii care au pus lacăt pe curtea şcolii
Prezent la deschiderea anului şcolar la Liceul „Avram Iancu", primarul Emil Boc s-a folosit de inaugurarea noii săli de sport pentru a-i trimite pe copii să facă mişcare. De asemenea, i-a criticat pe directorii care nu le-au permis copiilor, peste vară, să se joace în curţile şcolilor. „Nu chiuliţi de la orele de sport. Sportul ne asigură un mod de trai sănătos şi ne asigură sănătate pe termen mediu şi lung. Se ştie că o minte sănătoasă numai într-un corp sănătos poate exista. Nu căutaţi scutire de la orele de sport, dimpotrivă, mergeţi face mai mult sport. Ca societate, trebuie să ne dăm seama la această valoare fundamentală care nu ne dăm seama ce importantă este numai mai târziu în viaţă. (...) Ştiu că acum au loc concursurile pentru posturile de director la toate unităţile şcolare din municipiul Cluj-Napoca, unde primăria are doi reprezentanţi în comisia de concurs. Ne vom asigura că printre alte condiţii, din contractul de management, să se respecte hotărârile consiliului local care vizează deschiderea spaţiilor sportive ale şcolilor şi pe perioada vacanţelor, nu doar pe cea a anului şcolar. Noi am cerut şcolilor să îi lase pe copii să se joace în curtea şcolii şi nu este normal faptul că unii nu au respectat acest lucru", a spus Boc.
Încă o cladire la "Emil Racoviţă" din acest an
La Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", au avut loc două festivităţi de deschidere a anului scolar, asta pentru că, începând cu acest an, Colegiul deţine încă o clădire, pe strada Horea, dedicată învăţământului primar, spaţiu în care vor învăţa copiii care au început astăzi clasa 0.
Strada Mihail Kogălniceanu a fost la un pas de a fi blocată de părinţii care încercau să găsească un loc pe care să-şi parcheze maşinile, având în vedere că, la ora 9,00 era anunţată festivitatea de deschidere a anului şcolar 2016-2017 a Colegiului Naţional "Emil Racoviţă". La festivitatea de deschidere au fost prezenţi, din partea autorităţilor locale, Remus Lăpuşan, reprezentant al Consiliului Judeţean, şi Radu Moisin, din partea Consiliului Local.
Pe aceeaşi stradă, puţin mai jos, am găsit clădirea Liceului Teologic Reformat. Intrarea principală este închisă deoarece în interior nu au fost finalizate, încă, lucrările de renovare, întreaga faţadă a clădirii fiind acoperită de schele. Portarul ne precizează că accesul în şcoală a elevilor se face pe o poartă laterală, în siguranţă.
Şcoala "Ioan Bob", într-o nouă locaţie
Şi şcoala "Ioan Bob" a avut parte de două festivităţi de deschidere, una în vechea locaţie, de pe strada Episcop Ioan Bob, iar cealaltă în proaspăt-inaugurata clădire de pe Memorandumului. Noua locaţie are un aspect modern, cu un aer proaspăt, însă curtea interioară nu este foarte încăpătoare. Cu siguranţă o mare problemă, pentru părinţii care îşi vor aduce zi-de-zi copiii aici cu maşinile, va fi găsirea unui loc de parcare.
Elevi mulţi, cursuri şi după-amiază
Câteva sute de elevi ai Şcolii „Iuliu Haţieganu", din cartierul Mănăştur, au venit luni dimineaţă însoţiţi de părinţi, bunici şi alţi membri ai familiilor, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar.
În ultimii ani, numărul elevilor şcolii a crescut foarte mult, astfel încât unele clase, chiar şi de gimnaziu, vor fi nevoite să-şi desfăşoare cursurile, una sau două zile pe săptămână, după-amiază. Cei mai emoţionaţi au fost cei mai mici dintre şcolari, din clasele pregătitoare, care au trecut pentru prima dată pragul şcolii. Şi cei care au trecut în prima clasă de gimnaziu erau curioşi să-şi cunoască noii profesori şi diriginţii.
Şcoala „Iuliu Haţieganu" dispune de 24 de săli de clasă, iar pentru siguranţa elevilor, a fost instalat, atât în şcoală, cât şi în curtea şcolii, un sistem video de supraveghere, monitorizat de o firmă de pază.