Aproape 36.000 de candidați dau azi concursul de titularizare 2024. Ministerul Educației anunță 10.000 de posturi vacante

Aproape 36.000 de candidați dau azi concursul de titularizare 2024. Ministerul Educației anunță 10.000 de posturi vacante

Proba scrisă a concursului de titularizare, sesiunea iulie 2024, are loc miercuri, 17 iulie. Examenul începe la ora 9:00 în cele 114 centre din toată țara. Ministerul Educației a transmis că, din cauza caniculei, în mai multe județe sălile de examen stabilite inițial au fost schimbate, pentru că nu aveau aer condiționat. Primele rezultate ale examenului scris de titularizare vor fi făcute publice pe 23 iulie. 

Peste 37.500 de persoane și-au dorit să obțină titularizarea anul acesta. Pentru a ajunge însă la proba scrisă, aceștia trebuiau să obțină cel puțin nota 5 la inspecția de la clasă sau la proba practică.

„După susținerea inspecțiilor speciale la clasă și a probelor practice au rămas cu drept de participare la proba scrisă peste 35.967 de candidați, dintre care 6.585 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă”, a transmis Ministerul Educației.

„În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului”, conform aceleiași surse.

Subiectele de la titularizare 2024 vor fi publicate pe edu.ro 

Subiectele pentru cele 114 discipline de la examenul de titularizare 2024 au fost realizate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

Atât subiectele, cât și baremele de corectare vor fi publicate pe site-ul edu.ro după ce proba scrisă se va încheia, informează Ministerul Educației. 

Aproape 10.000 de posturi vacante la nivel național 

La nivel național, sunt aproape 10.000 de posturi disponibile pentru angajare pe perioadă nedeterminată, „dintre care 8.691 complete (6.606 urban +1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural)”. 

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline sau specializări:

Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română: 1.384;
Educatoare/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ preșcolar): 1.295;
Educator/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ antepreșcolar): 1.089;
Profesor – consilier şcolar: 628.

Cei mai mulți candidați vor să predea educație fizică și sport 

Peste 3.100 dintre cei care s-au înscris la examenul de titularizare 2024 vor să predea mai departe educație fizică și sport, arată datele Ministerului Educației. 

„Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidați), respectiv posturilor din învățământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidați). 

De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport – profesori (peste 3.100 de candidați), limba și literatura română (peste 2.200 de candidați) și limba engleză (peste 1.800 de candidați)”, conform aceleiași surse. 

Lucrările de la examenul de titularizare 2024 vor fi evaluate digitalizat, iar primele rezultate vor fi afișate pe 23 iulie, atât la sediul inspectoratelor școlare, cât și pe titularizare.edu.ro.

După afișarea rezultatelor, doar cei care au obținut nota minimă 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă sau proba practică se pot titulariza (adică angaja pe o perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ).

Pentru a se angaja pe o perioadă determinată (profesor suplinitor), candidații trebuie să obțină la cele două probe cel puțin nota 5.

Comenteaza