Bursele sociale pentru studenţi au fost majorate. Cât este ajutorul financiar și în ce condiții se acordă

Bursele sociale pentru studenţi au fost majorate. Cât este ajutorul financiar și în ce condiții se acordă

Cuantumul minim al bursei sociale pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare a fost majorat în anul universitar 2023-2024.

Cuantumul minim al bursei sociale pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare creşte de la 580 de lei la 900 de lei, prevede Ordinul Ministerului Educaţiei privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare, organizate cu finanţare de la bugetul de stat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul universitar 2023-2024.

Ordinul prevede şi creşterea cuantumului bursei pentru studenţi şi doctoranzi înmatriculaţi în anul III şi IV de la 1.700/1.950 de lei la 3.200 de lei.

De asemenea, bursa de studiu pentru licenţă didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, va fi în valoare de 3.158 lei.

În ceea ce priveşte acordarea de burse de excelenţă olimpică internaţională studenţilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat înmatriculaţi în anul I licenţă care au obţinut premiile I, II sau III la olimpiadele şcolare internaţionale cuantumul va fi:
* 3.300 de lei pentru premiul I;
* 2.475 de lei pentru premiul al II-lea;
* 1.650 pentru premiul al III-lea.

Totodată, cuantumul burselor de performanţă, bursa de performanţă sportivă, bursa pentru învăţământ dual şi bursa specială vor fi stabilite prin hotărâre a senatului instituţiei de învăţământ superior de stat, la propunerea Consiliului de administraţie.

Bursele sociale. Cine poate beneficia de ajutor financiar pe durata studiilor

Bursele sociale au rolul de a asigura condiții minime de subzistență, de a facilita accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat studenții proveniți din medii socioeconomice defavorizate, din familii defavorizate și din centre de plasament, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscriși.

Cuantumul burselor sociale se stabilește prin hotărâre a senatului instituției de învățământ superior de stat, la propunerea consiliului de administrație, în limita fondurilor disponibile și în funcție de nevoile identificate la nivelul comunității studențești, cu respectarea prevederilor art. 149 alin. (26) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare.

În noul Ordin privind criteriile de acordare a burselor studenților, publicat marți în Monitorul Oficial, apar următoarele precizări:

Bursele sociale se acordă, pe baza prevederilor metodologiei proprii stabilite de către senatul universitar, la propunerea consiliului de administrație, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv cu organizațiile studențești din instituția de învățământ superior de stat.

Pentru acordarea burselor sociale, în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat nu sunt prevăzute alte criterii academice în afara celui de promovabilitate.

Bursele sociale se cumulează cu alte tipuri de burse stabilite prin prezentul ordin, dacă studentul îndeplinește criteriile specifice stabilite în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat pentru ambele categorii de burse.

Bursele sociale se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani.

Pot beneficia de bursa socială:

a) studenții orfani de unul sau ambii părinți, studenții care provin din familii monoparentale sau studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;

b) studenții bolnavi de tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale, pe perioada tratamentului tuberculostatic, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiul F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

c) studenții a căror familie nu a realizat în cele 12 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

Sintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.

Prin „persoană singură din familia monoparentală” se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:

a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) este divorțată;
d) al/a cărei/cărui soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) al/a cărei/cărui soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei/cărui soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)—e).

Se asimilează termenului „familie” și persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care locuiește/locuiesc împreună cu copiii aflați în întreținerea sa/lor.

Comenteaza