Ciolacu, la premierea elevilor olimpici: O Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an şi nici în patru

Ciolacu, la premierea elevilor olimpici: O Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an şi nici în patru

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marți, că timp de 30 de ani, fiecare ministru al Educației a vrut să-şi impună propria viziune şi să schimbe sistemul din temelii, iar modificările au diminuat calitatea învăţământului în România.

Afirmația a fost făcută în cadrul Galei anuale de premiere a olimpicilor internaţionali. Marcel Ciolacu a spus că speră ca "aceşti dascăli minunaţi", care i-au preg[tit pe elevii olimpici, "să fie un exemplu pentru toţii profesorii care activează în sistemul nostru de educaţie şi, prin dedicaţia lor, să poată schimba situaţia nu tocmai performantă în care se găseşte astăzi învăţământul românesc".

Premierul a precizat că "este conştient de faptul că o Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an şi nici în patru, mai ales, după ce, timp de 30 de ani, fiecare ministru a vrut să-şi impună propria viziune şi să schimbe sistemul din temelii" şi a menţionat că pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice.

"Este extraordinar ceea ce aţi reuşit voi astăzi, când încă ne batem contra analfabetismului funcţional, contra abandonului şcolar şi pentru o mai mare incluziune socială. Nu este un drum simplu şi nici uşor, însă cred că performanţa sistemului de învăţământ este elementul obligatoriu pentru ca România să continue să crească şi să se dezvolte. (...) Modificările făcute, de multe ori chiar în fiecare an, fără o analiză serioasă şi fără a avea răbdarea de a vedea care sunt efectele ultimei schimbări făcute, au avut doar efectul contrar, de diminuare a calităţii învăţământului naţional. Acum, ne trebuie timp, ambiţie şi multă perseverenţă pentru a putea schimba lucrurile în bine", a spus Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

Premierul a spus că pentru un învățământ performant "este nevoie și de mai multe resurse".

"Pot să vă spun că în anul 2024 va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie, pentru Educaţie, aproximativ 4,1 din PIB-ul României. În primul rând, pentru asigurarea resurselor adecvate unităţilor de învăţământ, incluzând nu doar materiale didactice moderne, laboratoare bine echipate sau tehnologie de ultimă generaţie, ci şi reabilitări şi construcţii de noi şcoli. Şi aici fondurile din PNRR au un rol esenţial. Însă, pe lângă resursele financiare, este necesar să avem o cu totul altă abordare în ceea ce priveşte resursele umane. Aşadar, pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanţă în sistemul de învăţământ! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă. De aceea, am şi rugat-o şi pe doamna ministru Deca să discute cu profesioniştii din minister şi să găsească soluţii în acest sens", a precizat Ciolacu.

Comenteaza