Deca a cerut Guvernului 9 miliarde de lei pentru a putea plăti salariile, bursele și transportul elevilor navetiști

Deca a cerut Guvernului 9 miliarde de lei pentru a putea plăti salariile, bursele și transportul elevilor navetiști

Ministrul Educației, Ligia Deca, că ministerul are nevoie de încă 9 miliarde de lei pentru a putea plăti în 2023 toate salariile din domeniu, bursele și transportul elevilor navetiști.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la Europa Liberă că nu e clar cum vor fi mărite salariile cadrelor didactice de la 1 ianuarie. Aceasta a mai spus la one2one că plățile pentru transportul elevilor navetiști la școală ar putea începe „în câteva săptămâni”, iar formalitățile pentru achitarea burselor ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii.

Despre programul „Masa caldă la școală”, Ligia Deca spune că, joi, 19 octombrie, Guvernul va adopta o hotărâre în care se va spune care sunt cele 450 de școli incluse în program.

"Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 20 și 5 și 30% pentru tot personalul din învățământ", a explicat ministrul Educației.

Întrebată câți bani a cerut, Ligia Deca a răspuns că a solicitat "aproape 9 miliarde".

Ministrul a precizat că cele nouă miliarde de lei sunt necesare și pentru plata angajaților din sistem în lunile noiembrie și decembrie, dar și pentru achitarea burselor elevilor și pentru plata utilităților la școli.

"Din care aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale", a detaliat ministrul Educației în cadrul interviului care poate fi  urmărit integral aici.

Guvernul nu a stabilit însă când va face rectificarea.

Comenteaza