Decizia privind redeschiderea şcolilor, aşteptată astăzi. Ce se ia în calcul
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Feb 2021, 10:26
- Educaţie
- Ascultă știrea
Revenirea sau nu a elevilor în bănci începând cu 8 februarie va fi decisă astăzi în funcție de cele mai noi date referitoare la evoluţia pandemiei cu COVID-19.
UPDATE: ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marţi, 2 februarie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru la care vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Intenția de redeschidere a școlilor începând cu semestrul al II-lea a fost anunțată încă de pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, care a spus că în decizia finală de pe 2 februarie se va ține cont de evoluția epidemiologică.
“Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală”, a spus Klaus Iohannis, pe 14 ianuarie.
În ședința care va avea loc astăzi se vor lua în calcul cifrele referitoare la pandemie, răspândirea noii tulpini de coronavirus şi progresul în vaccinarea angajaţilor din învăţământ. Decizia de a reveni fizic la şcoală ar urma să fie descentralizată la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor cu COVID. Astfel, ar urma să fie aplicate trei scenarii - dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, "scenariul galben", vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale - VIII, XII. Dacă localitatea se află sau intră în "scenariul roşu", adică are o rată de infectare de peste 3 cazuri la mia de locuitori – vor face cursuri ”faţă în faţă” doar copiii de grădiniţă şi cei din ciclu primar. La o incidență a cazurilor de peste 6 la mie, localitatea intră în carantină și toţi elevii trec la cursuri online.
Premierul Florin Cîţu a spus luni că nu doreşte să se antepronunţe în ceea ce privește decizia pe acest subiect.
“Vom avea mâine toate informaţiile şi pe baza acestor informaţii vom lua decizia, nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantatistcă de acum două săptămâni, dar nu avem nici o înrăutăţie, deci suntem pe un platou. Dacă până mâine apar şi alte informaţii, vom vedea ce decizie vom lua mâine împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a spus premierul Florin Cîţu.
Incidența cazurilor cu COVID la Cluj
Luni, media incidenței cazurilor cu COVID-19 în județul Cluj era de 2,38. Cluj-Napoca și încă 8 localități se aflau în scenariul roșu, adică cu o incidență peste 3 cazuri la mie, 35 de localități - în scenariul galben, iar 37 se aflau în scenariul verde, cu o rată a infectărilor sub 1,5 la mie (vezi Cluj-Napoca începe luna tot în "zona roșie". LISTA ratei de infectare pe localități)
Cele cinci situații în care elevii vor face cursuri online
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni că există cinci categorii de elevi și profesori care vor continua să facă ore online, în cazul în care se va decide redeschiderea școlilor din 8 februarie.
“Cu privire la elevii care au vulnerabiliăţi medicale, aceştia vor trebui să aibă asigurat procesul de predare/învăţare online. A doua categorie, elevii care prezintă simptome, recomandarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei este aceea de a rămâne acasă şi a nu intra în colectivitate, deci învăţarea online. A treia categorie, elevi care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale certificate ca atare şi pentru aceştia vom fi datori să asigurăm învăţare/predare online. Cea de-a patru categorie, profesori care au vulnerabilităţi cronice certificate de către un medic de medicină de familie. Aceştia vor asigura procesul de predare online. A cincea şi ultima categorie specială, profesori care la rândul lor prezintă simptome, care în caz lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul nu are vulnerabilităţi care îl împiedică să fie prezent în şcoală, programul orar va trebui adaptat în aşa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu