Elevii de 10 preferă România unei cariere în străinătate

Elevii de 10 preferă România unei cariere în străinătate
Cei 10 elevi din Cluj care au luat nota maximă la Bac, deşi au potenţial şi şanse reale de a-şi continua studiile la facultăţile de prestigiu din alte ţări, au declarat că aleg să rămână în ţară. Vezi ce facultăţi se află printre preferinţele elevilor.

Elevii care au obţinut media 10,00 la examenul de bacalaureat şi la evaluarea naţională au fost premiaţi în cadrul unei videoconferinţe condusă de ministrul educaţiei Remus Pricopie, care a făcut legătura între inspectoratele şcolare din fiecare judeţ în care au existat elevi de 10,00.

Majoritatea elevilor care au obţinut 10 la Bac au declarat că aleg să rămână în ţară pentru a-şi continua studiile, chiar dacă performanţele obţinute le-ar putea asigura cu uşurinţă un loc la universităţile din străinătate.

"Şi aici la noi consider că ni se dă informaţia, depinde doar de noi să o ducem mai departe şi piaţa din Cluj are cereri foarte mari, duce lipsă de specialişti IT şi nu ai de ce să pleci afară atâta timp cât în ţară eşti foarte bine plătit şi ai loc de muncă", a spus Alexandru Sfârlea, care doreşte să meargă mai departe la Politehnică, la automatică şi calculatoare.

"Rămân la Cluj pentru că nu m-am gîndit foarte serios înainte să plec în străinătate, iar când am început să mă gândesc, era cam târziu, dar mi se pare că se poate face şcoală şi la noi în ţară şi mi-e destul de convenabil să rămân aici", a spus Cosmina Pascaru.

"Am avut de ales între România şi Germania, dar voi rămâne aici până la urmă şi doresc să merg mai departe la Facultatea de Drept", a spus Doriana Şandru, de la Şcoala Vlădeasa din Huedin.

Cei care au obţinut nota maximă la Bac au primit din partea guvernului 3.000 de lei, iar cei cu nota 10,00 la evaluarea naţională au luat 2.000 de lei. Ministrul Educaţiei i-a felicitat pe toţi elevii şi s-a declarat foarte mulţumit de rezultatele obţinute de aceştia.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj recunoaşte meritele elevilor şi crede că premierea în bani a lor trebuie să fie o normalitate.

"Vreau să-i felicit pe toţi, în primul rând pe elevi, pentru această performanţă pentru că este vorba de o muncă de ani de zile, nu e vorba de ceva ce s-a întâmplat în două, trei luni. Vreau să felicit conducerile şcolilor şi pe profesori pentru aceste rezultate şi, nu în ultimul rând, pe părinţi, fără de care nu s-ar fi putut obţine aceste performanţe.

Faptul că judeţul Cluj a obţinut rezultate  foarte bune este o confirmare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, că e vorba de Bac, de evaluare naţională, de definitivat sau de titularizare, Clujul a fost pe primele locuri pentru că rezultatele profesorilor, după părerea mea, sunt legate de  rezultatele pe care elevii le obţin după aceea. Cred că este deja o continuitate şi o normalitate.

Faptul că Guvernul României a premiat copiii cred că este şi aici o normalitate şi faptul că începând de anul trecut se recompensează normalitatea este cred un lucru extraordinar. La Cluj vom premia şi de la comunităţile locale, că este vorba de administraţia locală, că este vorba de cea judeţeană. Evident, elevii nu fac acest lucru pentru premii, ci o fac pentru ei şi asta e cel mai important", a spus şeful ISJ Cluj Valentin Cuibus.

Întrebaţi cum vor să cheltuie premiul în bani, majoritatea elevilor au spus că vor să plece în vacanţă, după cum le e şi meritul, iar alţii vor să facă investiţii pe termen mai lung.

"Am planuri să îmi iau maşină, mi-am dorit să am de tânăr maşină şi banii ăştia vor fi o contribuţie foarte bună", a spus Alexandru Sfârlea. Elevii de 10,00 de la Bac şi de la evaluarea naţională vor mai primi un premiu din partea Consiliului Judeţean.

"În calitatea mea de consilier judeţean, vom înainta un proiect de hotărâre, care este deja pregătit şi va intra în 29 iulie în şedinţa de Consiliu Judeţean în care fiecare copil care a luat 10,00 la Bac să primească 1.500 de lei şi fiecare elev cu 10,00 la evaluarea naţională să primească câte 1.000 de lei", a mai spus Cuibus. Primăria Cluj-Napoca îi va premia cu 1.000 de lei pe cei 7 elevi de 10 de la Bac, din municipiu.

 

Comenteaza