Elevii din colegiile tehnice, angajaţi pentru o vară

Elevii din colegiile tehnice, angajaţi pentru o vară
30 de elevi de la două licee cu profil tehnic din Cluj-Napoca au lăsat deoparte distracţia în această vară şi şi-au petrecut vacanţa muncind.

În lunile iulie şi august, fiecare dintre cei 30 de elevi de la Colegiul Tehnic Energetic şi de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan a lucrat timp de o lună în cadrul unor firme clujene. Aceştia au avut primul lor contract de muncă şi au câştigat primii bani munciţi, câte 500 de lei.

Anterior, pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului şcolar, tinerii au participat la un curs de orientare în carieră şi de educaţie financiară şi antreprenorială, organizat în cadrul proiectului "EduPractic". Elevii şi-au identificat interesele profesionale, au învăţat cum să îşi facă un CV, cum să se prezinte la un interviu de angajare, care sunt atitudinile potrivite la un loc de muncă, dar şi cum să îşi deschidă o mică afacere şi să îşi gestioneze resursele financiare.

De asemenea, elevii s-au întâlnit şi au învăţat mici secrete de afaceri de la antreprenori de succes din Cluj. La proiect au participat 44 de elevi, însă doar 30 au fost selectaţi pentru a munci în timpul vacanţei de vară la firme locale de profil. Deşi, pe parcursul lunii muncite, tinerii au avut ocazia să deprindă mai multe abilităţi practice, cel mai interesant moment  pentru ei a fost cel în care au fost lăsaţi să lucreze nesupravegheaţi.

„La practică am învăţat multe lucruri: faptul de a mă obişnui cu un program de dimineaţa, faptul de a fi punctual şi ascultător, am învăţat o grămadă de chestii care dacă mergeam în practică la şcoală nu le dobândeam niciodată, practic am făcut câte un pic din toate treburile ce erau pe acolo. Cel mai plăcut moment a fost când instructorul a avut încredere în capacităţile mele şi m-a lăsat să lucrez la un tablou, fără a mă verifica de fiecare dată, şi atunci când am văzut că dulapul electric este gata în final", a spus un elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Energetic.

„Am învăţat cum să modelăm aluatul şi cum să îl coacem la temperatura potrivită şi am învăţat să lucrăm în echipă. Cel mai plăcut moment a fost când, într-una din zile, ne-am dat seama că noi, elevii, am lucrat o zi întreagă fără ajutor", a adăugat o elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Raluca Ripan.

Proiectul a fost organizat de Fundaţia Danis cu sprijinul Electrogrup şi EnergoBit, iar Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Tehnic Raluca Ripan au fost partenerii educaţionali.

Comenteaza