Evaluarea Națională 2024. Deca, despre problema cu platforma de corectare a lucrărilor: "Încercăm acum să facem o modificare"

Evaluarea Națională 2024. Deca, despre problema cu platforma de corectare a lucrărilor: "Încercăm acum să facem o modificare"

Ministrul Ligia Deca anunță că "încearcă" o modificare a platformei digitale prin care sunt corectate lucrările de la Evaluarea Națională 2024, după ce la simulare profesorii au semnalat nenumărate greșeli.

Anunțul ministrului Educației, Ligia Deca, vine la o zi după ce Edupedu.ro a semnalat că Ministerul Educației organizează Evaluarea Națională cu aceeași greșeală identificată la simulare: profesorii evaluatori vor putea acorda note diferite la subiectele grilă, după cum reiese dintr-un răspuns oficial trimis la solicitarea redacției de către minister. Paradoxal, Deca declara acum două săptămâni: "De aceea am utilizat oportunitatea simulărilor, tocmai pentru a testa sistemul și pentru a aduce toate îmbunătățirile necesare".

"Pentru subiectul grilelor (…) încercăm acum să facem o modificare în platformă, după ce am văzut care au fost situațiile care au apărut la simulare, în așa fel încât atunci când doi profesori corectori pe o grilă introduc răspunsuri diferite (…) să se întoarcă lucrările la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană de introducere a datelor în platformă", a declarat, marți, Ligia Deca, într-o conferință la Slobozia, potrivit Edupedu.ro.

Nu este clar ce se întâmplă dacă cei doi profesori corectori care punctează diferit aceeași grilă nu răspund "rugăminții" platformei de a revedea notarea sau decid pur și simplu să își mențină notele diferite.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ministrul Educației și secretarii de stat responsabili cu preuniversitarul știau de existența acestei probleme încă din vară, înainte de semnarea metodologiei cu regulile de examen pentru anul acesta. Platforma de corectare digitizată a lucrărilor la Evaluarea Națională a fost pilotată doi ani de Ministerul Educației, în 2022 și 2023, cu aceleași reguli care acceptă note diferite la aceeași grilă. Cu toate că știau de greșelile permise prin metodologie, nu au modificat regulile de funcționare a platformei la Evaluarea Națională 2024.

Comenteaza