Greva generală din școli. Sindicate, despre Evaluarea Națională și BAC:"În momentul de față vorbim de amânarea examenelor"

Greva generală din școli. Sindicate, despre Evaluarea Națională și BAC:"În momentul de față vorbim de amânarea examenelor"

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, marius Nistor, a afirmat, luni dimineață, că "în momentul de față vorbim de amânarea examenelor", în contextul grevei prelungite, și că părinții și copiii sunt rugați "să ne înțeleagă și să fie alături de noi".

Sindicatele din Educație și guvernanții nu au ajuns la un punct comun, nici după negocierile din ultima săptămână. Guvernul a revenit cu aceeași ofertă pe care profesorii au refuzat-o - prime în loc de salarii mai mari. În acest context, președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni, într-o intervenție la Digi24, că examenele ar putea fi amânate.

"În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi", a spus acesta.

Acesta a apreciat, totodată, că reprezentanții guvernului "nu și-au imaginat că se poate ajunge aici, nu s-au gândit că poate să existe atâta unitate și solidaritate" și a apreciat că aceștia nu înțeleg că profesorii nu pot "accepta niște firimituri sub formă de vouchere sau carduri".

"Nu înțeleg că această categorie socio-profesională are orgoliul ei, demnitatea ei, și nu poate accepta firimituri sub formă de vouchere sau carduri, atât timp cât a observat că statul român nu a avut nicio reținere să crească salariile în alte domenii. Nu avem nimic cu nimeni, dar oamenii văd și pot să filtreze informațiile care apar și să ia decizii în cunoștință de cauză", a ad[ugat Nistor. 

Când ar trebui să aibă loc examanele de Evaluarea Națională și Bacalaureat

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, elevii de clasa a VIII-a ar urma să încheie cursurile pe 9 iunie 2023, iar examenele de Evaluare Națională ar urma să aibă loc în:

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă

În ceea ce privește absolvenții claselor a XII-a, cursurile s-ar încheia pe 2 iunie 2023, după care ar urma susținerea probelor la examenul de Bacalaureat, după cum urmează: 

  • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.
Comenteaza