HARTA abuzului și hărțuirii din învățământ. Clujul, printre județele cu cele mai multe raportări

HARTA abuzului și hărțuirii din învățământ. Clujul, printre județele cu cele mai multe raportări
| Foto: Rise Project

O hartă pe care sunt cuprinse cazurile de abuzuri și hărțuiri sexuale din școlile și universitățile din România care au ajuns în instanță sau în presă, între anii 2017-2023, a fost lansată, miercuri, de organizația Rise Project.

Harta cuprinde 268 de cazuri de abuzuri și hărțuiri sexuale și, conform Rise Project, fiind vorba despre cele care au ajuns pe masa unui judecător între anii 2017-2023, dar și de cele apărute în aceeași perioadă în presă, care, de cele mai multe ori, nu au fost cercetate nici de școala unde s-a petrecut abuzul, nici de poliție.

Dintre cele 45 de cazuri ajunse în instanță în perioada analizată, doar 25 de profesori au fost condamnați. "Majoritatea profesorilor încă predau", atrag atenția jurnaliștii.

Datele sunt completate cu peste 150 de cazuri semnalate prin formularul online al proiectului Catedra de abuz.

"Timp de doi ani, am primit mărturii de la eleve, elevi, studente și studenți din toată țara despre abuzuri petrecute la meditații, în săli de sport, în mașina profesorilor, de la școli de țară până la cele mai prestigioase universități din România. Multe s-au întâmplat la începutul anilor 2000, iar victimele au reușit abia acum, la maturitate, să-și adune forțele și să vorbească despre ce-au pățit când erau eleve sau studente", arată cei de la Rise Project. 

Potrivit sursei citate, mjoritatea victimelor sunt minore, iar de cele mai multe, ori abuzatorii au fost bărbați.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în București (70) și în județele Cluj, Iași, Maramureș și Galați, cu 11-12 cazuri fiecare. Fiecare cerc de pe hartă reprezintă un caz.

Detalii AICI, în articolul Rise Project

 

 

Comenteaza