Încep înscrierile micuţilor pentru clasa pregătitoare. Vezi care este calendarul

Încep înscrierile micuţilor pentru clasa pregătitoare. Vezi care este calendarul
Metodologia pentru clasa pregatitoare pe anul 2015-2016 este făcută publică începând
cu luni, 16 februarie, iar înscrierea reglementată de ordinul ministrului 3171 este aproape la fel ca cea de anul trecut.

Procesul de înscriere are loc în perioada 16 februarie - 10 aprilie cu tot ceea ce înseamnă informarea părinţilor, iar înscrierea efectivă începe din 23 februarie.

"Luni se afișează circumscripțiile care sunt asemănătoare cu cele de anul trecut. Am făcut modificări acolo unde au apărut străduțe noi, locuri noi. Începând de luni, 16 februarie se găsește pe site afișarea circumscripțiilor pentru fiecare școală. Sunt și unele scoli care nu au circumscriptii și anume cei de la limba maternă germană de la Coşbuc, care nu are circumscripție deoarece este singura clasă de maternă germană, deci orice copil din municipiu poate sa meargă acolo. Mi e vorba de Pedagogic, Școala de Muzica și cele teologice, dar şi învățământul alternativ, cum este Școala Waldorf", spune șeful ISJ, Valentin Cuibus.

Tot începând din 16 februarie se afișează și programul de evaluare care începe de marți, 17 februarie pentru copiii care au sub şase ani până pe 31 august. Criteriile de selectie sunt generale şi specifice. Criterile generale sunt prioritare şi vizează copii cu handicap, copii orfani şi copii cu un singur părinte.

Urmează afișarea criteriilor specifice tot începand cu 16 februarie, care sunt pentru fiecare școală și care au fost aprobate în prealabil în așa fel încât sa nu apară criterii discriminatorii pentru copii. Se afişează şi programul de completare a cererii tip de înscriere.

Între 17 februarie - 11 martie are loc evaluarea făcută de Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) unde depun părinții cererea pentru copii care sunt cu vârstă mai mică de şase ani.

Anul acesta sunt în plan 259 clase pregătitoare pentru 5.528 de elevi și 29 de centre de evaluare în tot judetul. Printre clasele pregătitoare vor fi şi trei clase de germană cu 75 locuri, 21 clase de maghiară cu 468 de locuri şi două clase pentru rromi cu 26 de locuri.

În perioada 18-27 februarie fiecare unitate de învățământ din mediul urban va organiza Ziua Porților Deschise, unde micuţii împreună cu părinţii lor se vor putea întâlni cu învăţătoarele şi cu directorii şcolii.

Pe 16 martie se face repartizarea la şcolile de circumscripţie, iar între 17-19 martie pe locurile rămase libere, acolo unde nu s-au ocupat toate locurile cu buletinul, intră în discuţie criteriile generale şi cele specifice a fiecărie şcoli în parte şi se face repartizarea lor.

Între 24 martie - 3 aprilie, are loc a doua etapă de înscrieri.

Exista părinți care își înscriu copii în clasele pregătitoare de la vârsta de 5 ani, iar anul trecut a fost chiar un caz de copil înscris la 4 ani și 2 luni.

"În mod normal un copil care este cu un an mai mic decât vârstă respectiva face faţă destul de greu, dar este opţiunea părintelui şi dacă trece de acest test nu pot să-i spun că nu-l primesc", a mai spus Cuibus.

Micuţii nu sunt obligaţi să se înscrie în clasa pregătitoare şi pot să-şi înceapă studiile direct cu clasa I. Între 23 februarie-13 martie se pot înscrie, cu menţiunea că se poate face doar pe locurile rămase libere în clase deja formate.

Comenteaza