ÎPS Andrei, despre decizia CCR: “O barieră în faţa orei de religie”. Replica părinţilor: „Orele de religie au fost un eşec”

ÎPS Andrei, despre decizia CCR: “O barieră în faţa orei de religie”. Replica părinţilor: „Orele de religie au fost un eşec”
Părinţii elevilor care vor să facă religie la şcoală vor trebui să completeze o declaraţie prin care îşi dau acordul, a decis Curtea Constituţională a României (CCR). Mitropolitul Clujul, ÎPS Andrei, s-a declarat dezamăgit, în timp ce părinţii au socotit că decizia curţii este un pas înainte pentru societate.

 

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională (CCR), cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 9 alin. (2), teza întâi, din legea învățământului nr. 84/1995 și dispozițiile art. 18 alin.(2), teza întâi, din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituționale", potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale.

Aşadar, curtea a constatat că era neconstituţional ca părinţii elevilor care nu doresc să participe să urmeze cursul de religie să facă o cerere în acest sens. De acum înainte va fi invers: părinţii copiilor care VOR să facă un curs de religie vor completa cereri.

„Aceste lucruri sunt făcute de răuvoitori care se maschează în apărători ai libertății de conștiință"

Decizia Curţii Constituţionale l-a dezamăgit pe mitropolitul Andrei. „Cred că formula intactă este nu că vor să scoată religia sau că ar face-o opţională, dar diminuează din importanță. Hotărârea Curții constituționale zice că părinții sau tutorii înainte începerii şcolii trebuie să opteze în scris pentru ora de religie. Este o barieră pusă în fața orei de religie. Ne doare lucrul acesta, pentru că după căderea comunismului cea mai importantă realizare a fost introducerea orei de religie în școală.

Imediat după 90 cei ce sunt rezervați față de spiritualitatea noastră, sua cei care sunt chiar potrivnici, nu au avut curajul să iasă în fașă, dar încet, încet, așa ca <<picătura chinezească>> de ani de zile se pun împotriva ba a icoanelor, ba a orelor de religie, lucru care ne doare. E o spiritulitate specifică neamului românesc. În țările serioase, în Austria sau Germania spre exemplu, nimănui nu îi trece prin cap să anuleze ora de religie și nici să pună bariere artificiale în fața celor ce sunt școlari și atunci ne doare sufletul că la noi aceste lucruri sunt făcute de răuvoitori care se maschează în apărători ai libertății de conștiință", a declarat mitropolitul.

Acesta spune că Curtea Constituţională pune o barieră în calea părinţilor.

„Cine face legile le poate și desface. Forurile care le fac le și desfac. Nu am perceput tot spiritul hotărârii CCR, că n-a zis că se anulează sau devine facultativă ora de religie. Dar e suficient acest fapt că pune o barieră în fața părinților și a copiilor care vor să studieze. Cine și-ar închipui că îi întreabă pe copii dacă doresc să facă limba română sau matematică? Mai sunt și alte materii care în opinia publicului par mai puțin importante, însă nici la acelea nu îi întreabă nimeni dacă vor să le studieze sau nu.

E vorba de modul în care se formează copiii, cu o personalitate întreagă. Noi, Biserica, nu îi obligăm să creadă sau să participe la anumite ritualuri, ci să le cunoască, să știe despre ce e vorba, să aleagă. Chiar în actuala lege se spune că cei ce doresc pot să facă o cerere să nu studieze religia, fără a avea vreo consecință negativă asupra mediei finale a elevului. De aceea e cu dichis această hotărâre și, oricum, se dorește să se bareze participarea la ora de religie", a mai afirmat înaltul prelat.

„Orele de religie sunt un eşec"

Decizia CCR a fost primită cu bucurie de Fundaţia Părinţi din România.

„După cum ştiţi, Constituţia României spune că suntem un stat laic. De aceea, nu înţeleg de ce trebuia să avem religia obligatorie în şcoli, în secolul XXI. Eu cred că mai important ar fi să se introducă ore opţionale, precum cultura civică, educaţie pentru comunitate sau chiar un curs de bune maniere. Ar fi mult mai folositoare.

Cât despre ora de religie, să o lăsăm la latitudinea copiilor. Convenţia ONU pentru drepturile copilului spune că el îşi poate alege fericirea şi binele personal de la 10 ani. El poate deci să decidă dacă vrea sau nu un curs sau altul. Să-l lăsăm să aleagă", a spus Mihaela Gună, preşedintele fundaţiei.

Ea a declarat chiar că orele de religie au fost un eşec. „Deşi se făceau ore de religie, la examene se copia la greu până la introducerea camerelor video. Se mai întâmplă şi acum acest lucru. Ştiu, pentru că am fost profesor. Ne putem întreba dacă orele de religie au dezvoltat sau nu moralitatea, pentru că a copia înseamnă a frauda, a fura. Eu cred că au fost un eşec.

De aceea, cred că nişte ore de cultură civică, de educaţie pentru comunitate ar fi mult mai utile. Trebuie să ajutăm copiii să schimbe societatea românească, despre care se spune că e coruptă, şi România, din care oamenii vor să emigreze", a subliniat preşedintele Fundaţiei Părinţi din România. Ea a dat exemplul Franţei, un alt stat laic, unde nu se studiază religia decât în biserici.

Religia este materie opţională începând cu clasa pregătitoare. "Elevii care nu optează pentru ora de Religie, pot însă să-ţi aleagă o altă materie", prevede forma actuală a art. 18 alin.(2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011.

 

Comenteaza