Lista sancțiunilor pe care le pot primi elevii în anul școlar 2024-2025. Vor putea fi chiar suspendați pe o perioadă

Lista sancțiunilor pe care le pot primi elevii în anul școlar 2024-2025. Vor putea fi chiar suspendați pe o perioadă

Statutul Elevului pentru anul școlar 2024-2025 prevede mai multe sancțiuni în cazul elevilor, printre care și suspendarea pe o durată limitată de timp.

Cele două ordine de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial al României, transmite Ministerul Educației.

Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025. În ceea ce privește sancțiunile, acestea au fost actualizate în Statutul elevului și sunt următoarele:

  • observație individuală/mustrare scrisă;
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
    mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.

"Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.

A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile. În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifica, respectiv anula și decizia de scădere a notei la purtare", precizează Ministerul Educației

Comenteaza