Mai multe grădinițe și școli din Cluj, pe lista unităților de învățământ cu risc seismic II

Mai multe grădinițe și școli din Cluj, pe lista unităților de învățământ cu risc seismic II

Ministerul Educației a publicat lista școlilor cu risc seismic din toată țara. 

Ministerul Educației  precizează că va publica în fiecare vineri actualizările listei, așa cum sunt completate de către școli, pentru că au apărut diferențe deja, la doar trei zile distanță, între datele comunicate acum și cele publicate marți, pe 21 februarie.

„Începând de astăzi, 24 februarie, Ministerul Educației va face cunoscută, prin afișare pe site-ul instituției, situația clădirilor așa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităților de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Lista cuprinzând încadrarea/neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii”, potrivit comunicatului Ministerului Educației.

Acum sunt 45 de școli și grădinițe pe lista cu risc seismic I (cu risc de prăbușire la cutremur), cu 6 mai multe decât anunțase Ministerul Educației în urmă cu câteva zile.

Instituția precizează că lista „cuprinde informațiile introduse la nivelul instituțiilor/unităților de învățământ preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare/în uz/cu activitate didactică relocată/în reabilitare/consolidare” și că sunt „informații privind toate clădirile aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar, indiferent de destinație”.

Pe listă sunt 33.509 clădiri, din care 29.116 sunt neevaluate din punct de vedere seismic sau încă neîncadrate în nicio clasă de risc.

Toate clădirile expertizate primesc o clasificare de risc seismic de la I la IV, unde:

  • Clasa Risc seismic I corespunde construcțiilor cu risc ridicat de prăbușire la cutremure având intensitățile corespunzătoare zonelor seismice de calcul (cutremurului de proiectare);
  • Clasa Risc seismic II - probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului de proiectare;
  • Clasa Risc seismic III - construcții la care sunt așteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante;
  • Clasa Risc seismic IV - construcțiile la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare, astfel că nu ar trebui să sufere avarii.

În județul Cluj, pe lista publicată vineri de Ministerul Educației, doar 15 grădinițe și școli sunt încadrate la o clasă de risc seismic, restul probabil nu au fost expertizate. Vestea bună este că niciuna dintre clădirile verificate nu sunt la risc seismic I.

Astfel, din cele 15 unități de învățământ, 4 sunt încadrate la clasa de Risc seismic II. Este vorba despre 

  1. GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL "LUMEA COPIILOR" - STRUCTURA 1 CLUJ-NAPOCA, 
  2. GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT "ELPIS" DEJ, 
  3. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 GHERLA
  4. LICEUL TEHNOLOGIC "SOMEȘ" DEJ.

Alte 6 unități clădiri sunt încadrate risc seismic III: 

  1. CENTRUL ȘCOLAR PENTRU EDUCAȚIE INCLUZIVĂ "MIRON IONESCU" CLUJ-NAPOCA, 
  2. LICEUL DE ARTE VIZUALE "ROMULUS LADEA" CLUJ-NAPOCA, 
  3. LICEUL WALDORF CLUJ-NAPOCA, 
  4. GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT WALDORF CLUJ-NAPOCA, 
  5. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "AVRAM IANCU" DEJ, 
  6. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 GHERLA.

La risc seismic IV, adică sigure în caz de cutremur, sunt 5 clădiri: 

  1. GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT "BIOBEE" CLUJ-NAPOCA, 
  2. GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT "CAMIGO" CLUJ-NAPOCA, 
  3. ȘCOALA POSTLICEALĂ "HENRI COANDĂ" CLUJ-NAPOCA, 
  4. LICEUL TEHNOLOGIC "CONSTANTIN BRÂNCUȘI" DEJ 
  5. LICEUL TEORETIC "KEMÉNY ZSIGMOND" GHERLA.

 

Comenteaza