Mesajul noului rector al UBB: ”Îmi doresc să fiu un rector care creează și conservă contextul normalității”

Mesajul noului rector al UBB: ”Îmi doresc să fiu un rector care creează și conservă contextul normalității”

Profesorul Daniel David a adresat un mesaj de mulțumire comunității UBB după alegerea sa ca rector al universității.

Psihologul clujean le-a mulțumit celor care l-au votat și i-au apreciat programul de candidatură, ProUBB+, UBB – Universitate de clasă mondială.

Noul rector a reiterat scopul principal al mandatului său și anume transformarea universității clujene într-una de clasă mondială, dar și câteva din valorile pe care le consideră esențiale în această universitate, tradiția și excelența, care să ducă la o cultură organizațională a solidarității și cooperării, într-un cadru instituțional dominat de etică.

Daniel David a apreciat și modul civilizat în care a decurs campania electorală pentru această funcție și i-a mulțumit și contracandidatului său, profesorul Ioan Chirilă.

”Prin această alegere pe care am făcut-o împreună, putem intra în normalitatea vremurilor noastre, în care să putem merge și construi împreună!”, a concluzionat în mesajul său noul rector.

Daniel David a anunțat că perioada 8-15 martie 2020 va participa, la Bruxelles, la o serie de acţiuni ale European Research Council, dar că, ulterior, după încheierea formalităților de preluare a mandatului, ar dori să inițieze o nouă tradiție în universitate:

”Mi-ar plăcea să inițiem în cultura noastră organizațională discursul de recepție al noului rector în fața comunității UBB. Am fost în facultăți pentru a obține susținerea voastră, iar acum îmi va face plăcere să vă invit la Rectorat (Aula Magna sau Auditorum Maximum) pentru a vă mulțumi pentru susținere și pentru a vă spune mai concret ce sper să facem împreună”, a adăugat noul rector.

Iată mesajul său integral:

”Dragi colegi din UBB,

Am câștigat! Dar am câștigat împreună competiția la rectoratul UBB, Platforma ProUBB+, UBB – Universitate de clasă mondială (world-class) prin încredere și deschidere, fiind una larg participativă. Așa că tot împreună trebuie să mergem acum și să „refondăm cultural” UBB-ul, pe linia unei universități de clasă mondială!

La vot s-au prezentat 1438 de colegi din totalul de 1616 de cadre didactice/de cercetare/studenți din listele de vot, prezenţa ajungând la 88.99% (numărul voturilor valabil exprimate a fost 1403). Din cele 1438 de voturi exprimate, Platforma ProUBB+ reprezentată de mine a obținut 1026 de voturi (71.35%), iar profesorul Ioan Chirilă a obținut 377 de voturi. Mă bucur să văd, așa cum mă așteptam, că am câștigat la toate facultățile UBB (inclusiv cercetătorii ca unitate electorală separată), exceptând, cum era poate de înțeles, Facultatea de Teologie Ortodoxă; totuși, în ansamblul zonei teologice am obținut un vot majoritar al teologiilor reunite. De asemenea, din analizele noastre am obținut o susținere mare din zona studenților. Toate acestea mă onorează și mă responsabilizează.

Da, mă simt onorat și responsabilizat că ați hotărât să mă alegeți pe mine să reprezint acum ca rector comunitatea noastră academică – în care m-am format, am crescut și funcționez academic ca fiecare dintre noi -, amintindu-mi în acest context de rectorii UBB de după Revoluția din 1989 (pe care i-am cunoscut și personal) care ne-au reprezentat: Ionel Haiduc, Andrei Marga, Nicolae Bocșan și Ioan-Aurel Pop.

Am votat (1) pentru o universitate de clasă mondială, adică o universitate clujeană care joacă pentru Transilvania și România după reguli europene/în mediul academic european, (2) pentru încredere în oameni, prin planul individualizat/personalizat de carieră, și (3) pentru deschiderea universității spre societate. Așa cum am anunțat, am plasat candidatura mea la funcția de rector al Universității noastre în paradigma unei universități de clasă mondială, care să exprime, totodată, valorile noastre fondatoare și virtuțile care consider că trebuie să le fie asociate – Tradiție (prin Bun-simț) și Excelență (prin Raționalitate/Înțelepciune) -, în spiritul umanist modern al încrederii și deschiderii, pentru a genera o cultură organizațională a solidarității și cooperării, într-un cadru instituțional dominat de etică, un cadru menit să susțină apoi cu onoare și curaj misiunea noastră universitară. În acest fel UBB devine prima universitate a țării – generatoare de caractere și competențe, de buni cetățeni, fiind o sursă de bunăstare bazată pe cunoaștere pentru Cluj, pentru Transilvania și pentru întreaga țară, un reper fundamental în știința și cultura națională – și, totodată, o universitate de referință la nivel internațional, promovând cultura română și contribuind la dezvoltarea unei civilizații umane bazate pe cunoaștere.

Adevărul este că, mizând pe încredere/sinceritate și speranță, refuzând ferm ideea promovată din anumite zone, potrivit căreia comunitatea UBB se teme de fapt de programul ProUBB+, dar nu o arată public, aveam mare încredere că vom câștiga! Am ajuns să cunosc bine spiritul UBB și oricând putem miza pe Traditio et Excellentia în esența lor, nu doar ca simple etichete! Începând din 2019 ne-am consultat și am trecut împreună de la posibil, la probabil și la certitudine atunci când mi-am depus candidatura în ianuarie 2020. Din ianuarie 2020 nesiguranța era legată mai ales de procentul cu care vom câștiga, lucru foarte important într-o construcție instituțională de anvergura celei pe care am propus-o. Victoria se întrevedea deja ca obiectiv din rata de participare la discuția celor două platforme în facultăți. De fapt nici nu putea fi altfel, deoarece, de-a lungul istoriei sale, când a putut alege neconstrânsă, comunitatea noastră a ales mereu excelența înțeleasă european, refuzând (1) un status quo generator de inerție, (2) o dezvoltare „organicistă” (care poate se întâmplă, poate nu) și/sau (3) excelența autoatribuită și/sau definită provincial, onorându-ne astfel motto-ul nostru academic: Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet!

Mă bucur că în acest context complicat, în care colegul profesor Ioan Chirilă este și un distins preot ortodox, puternic implicat în acțiunile instituționale ale bisericii, Biserica Ortodoxă și Facultatea de Teologie Ortodoxă din UBB au avut un comportament adecvat, neimplicându-se instituțional – așa cum le cerea de altfel onoarea și rolul teologic, misionar și social -, în condițiile în care creștini ortodocși existau și într-o platformă și în alta. Așadar, da, putem merge și construi împreună!

Mă bucur că presa clujeană și cea națională – cu câteva excepții (sper eu derivate din necunoaștere/dezinformare, nu din rea intenție) – au avut un comportament echilibrat, constructiv, critic-elegant și/sau neutru, de aceea putem merge și construi împreună deschiderea universității spre societate.

Așa cum am mai spus pe parcursul procesului electoral, avem acum posibilitatea de a conecta universitatea noastră cu dinamica academică europeană și de a ne continua parcursul în spațiul cultural și academic european din care, de drept, facem parte, scăpând astfel de logica recuperării decalajului în misiunea noastră universitară. Mă bucur că am înțeles cu toții îndemnul parafrazat – de comportamentul fiecăruia dintre noi depinde astăzi soarta academică a tuturor, a comunității UBB – și nu am riscat o irosire a potențialului nostru prin angajarea unor modele academice care nu corespund întocmai normalității lumii europene în care trăim. În plus, vechile practici academice electorale de afectare publică a demnității umane/personale și profesionale, derivate din mentalitatea veche totalitară și/sau politicianistă, s-au redus semnificativ în această competiție (rămânând mai mult ca excepții regretabile), iar prin votul nostru le putem în viitor refuza definitiv din cultura noastră academică, pentru a ne putea apleca apoi cu demnitate asupra misiunii noastre universitare dedicate studenților și cunoașterii/culturii umane. În cadrul acestei misiuni, voi fi garantul autonomiei și democrației universitare. Într-o universitate modernă, libertatea de gândire și libera căutare a adevărului nu pot fi îngrădite. Nu pot fi impuse linii de gândire și acțiune prin autoritarism. Universitatea noastră va rămâne un spațiu al libertății, al științei, al frumosului și al binelui, un spațiu al selecției/formării caracterelor și creativității/inteligențelor, pentru binele națiunii și, în general, al cunoașterii umane. Îmi doresc să generăm mecanisme instituționale prin care să valorificăm interesele/calitățile membrilor comunității noastre, astfel încât cooperarea și solidaritatea să derive din angajamentul liber al indivizilor autonomi, nu prin constrângeri rezultate din concentrarea puterii instituționale. Respectul și cordialitatea între slujitori/căutători ai adevărului se vor impune astfel, excluzând feudalismul universitar, spiritul de gașcă și interesele de grup. Îmi doresc să fiu un rector care creează și conservă contextul normalității, în care colegii se pot exprima academic, fără să trebuiască mereu să fie evaluați și ghidați și în care aleșii înțeleg că sunt reprezentanții, nu „șefii” noștri. Cred, așadar, în descentralizarea și distribuirea puterii instituționale, cu asumarea firească a responsabilităților asociate. Îmi doresc, pentru noi toți, un climat academic în care caracterul greu predictibil al lumii complexe de astăzi să fie văzut ca oportunitate de dezvoltare, nu ca pericol, iar recompensele și încrederea în oameni să înlocuiască vânarea greșelilor și acțiunile punitive ca prim reflex institutional.

Așa cum m-am angajat, programul ProUBB+ își propune să generalizeze mecanismele principale și experiențele testate în cadrul Institutului STAR-UBB la nivelul universității, alături de altele noi (1) printr-un demers strategic, dar non-directiv, (2) centrat pe performanță academică (didactică și științifică), dar în zona proximei dezvoltări și a satisfacției profesionale/calității vieții la locul de muncă/studiu, (3) cu aprecierea multiculturalității și recunoașterea diversității culturilor organizaționale din UBB, dar ancorate în modele internaționale specifice domeniului, (4) cu încurajarea diversității opțiunilor academice ale cadrelor didactice/de cercetare, dar definite clar și (5) cu angajamentul ca demersurile administrative să servească dezvoltarea, nu să o condiționeze.

Prin această alegere pe care am făcut-o împreună, putem intra în normalitatea vremurilor noastre, în care să putem merge și construi împreună!

În final, le mulțumesc colegilor implicați direct în platforma ProUBB+, comunității UBB mai largi care ne-a ales să o reprezentăm, comunității clujene/societății pentru interesul în acest eveniment al celei mai mari universități din România și rectorului UBB Ioan-Aurel Pop pentru eleganța și responsabilitatea instituțională de-a lungul întregului proces electoral. Făcând parte ca prorector din echipa rectorului Ioan-Aurel Pop, evident că nu vom avea o discontinuitate, ci o evoluție de pe o bază pe care am construit-o împreună în perioada 2016-2020.

În perioada 8-15 martie 2020 voi participa, la Bruxelles, la o serie de acţiuni ale European Research Council, planificate anterior comunicării rezultatelor la aceste alegeri, dar apoi, după încheierea formalităților de preluare a mandatului, mi-ar plăcea să inițiem în cultura noastră organizațională discursul de recepție al noului rector în fața comunității UBB. Am fost în facultăți pentru a obține susținerea voastră, iar acum îmi va face plăcere să vă invit la Rectorat (Aula Magna sau Auditorum Maximum) pentru a vă mulțumi pentru susținere și pentru a vă spune mai concret ce sper să facem împreună.

Cu prețuire,

Prof. univ. dr. Daniel David”.

Comenteaza