Ministrul "pamblică". UBB îşi spală păcatele după învestirea Guvernului Dăncilă
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Ian 2018, 11:03
- Educaţie
- Ascultă știrea
Redăm, mai jos, poziţia UBB față de numirea noului ministru al Educației:
1. Rectorul Universității Babeș-Bolyai nu a întreprins, în ultimele zile, nicio acțiune oficială menită să implice instituția în vreo atitudine politică și nici nu a făcut vreo declarație publică pentru susținerea vreunui candidat la funcția de ministru. UBB nu are rolul de a valida sau invalida public propunerile partidelor politice în funcții publice. UBB poate doar să fie consultată pentru desemnări în funcții de conducere relevante academic, însă, în final, responsabilitatea publică se cuvine să aparțină, ca în orice stat democratic, partidelor politice, fără a fi delegată altor actori sociali.
2. Pe de altă parte, comunitatea academică a UBB consideră că un ministru al Educației se impune a fi o personalitate cunoscută și respectată de către opinia publică, o persoană cu experiență în învățământ, cu o carieră didactică și cu o operă științifică de mare prestigiu.
3. UBB va susține toate măsurile noului ministru care vor fi congruente cu setul de bune practici academice europene și, ca parte a sistemului educațional condus de Minister, va fi un colaborator pro-activ și/sau partener al ministrului (dacă va fi solicitată) în elaborarea unor astfel de măsuri.
4. UBB va avea însă - ca până acum - atitudini critici constructive față de acele măsuri ale Ministerului care nu corespund cu aria europeană a educației și cercetării, arie din care universitățile românești fac parte.
Ca urmare, în acest moment, după învestirea în funcție, conducerea Universității Babeș-Bolyai îi urează succes noului titular al Ministerului Educației Naționale, reafirmându-și hotărârea fermă de a se înscrie, ca până acum, în efortul general de susținere a performanței în învățământul superior românesc.
Amintim că o scrisoare deschisă pentru susţinerea lui Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, în funcţia de ministru al Educaţiei, semnată de 45 de rectori din ţară, a fost publicată, duminică, de o agenţie de ştiri. Printre semnatarii acestei scrisori figurau Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cornel Cătoi, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Radu-Marcel Moraru, rectorul Universităţii de Arte şi Design, Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice şi Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, toate din Cluj-Napoca.
Avalanşe de critici au fost exprimate faţă de semnatarii acestei scrisori după ce, în ultimele zile, în mediul on line şi în mass media au fost relatate greşeli flagrante de exprimare ale ministrului propus pentru Educaţie.
Cu toate acestea, Valentin Popa a primit aviz pozitiv din partea Parlamentului, iar Guvernul Dăncilă a fost investit luni, 29 ianuarie 2018. În semn de protest, rectorul Universităţii din Bucureşti şi fost ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le ocupă în cadrul CNATDCU.