Nevăzătorii din Cluj vor învăța istoria prin sunet și atingere

Nevăzătorii din Cluj vor învăța istoria prin sunet și atingere

Elevii din șapte școli speciale pentru deficienți de vedere din țară (Cluj-Napoca Timișoara, Arad, Târgu Frumos, Buzău, București) pot învăța istoria României în format digital și interactiv ori senzorial.  

De asemenea, proiectul îi vizează pe toți elevii cu deficiențe de vedere încadrați în învățământul de masă. Aceștia vor beneficia, din anul școlar 2018-2019,  de materia accesibilizată prin proiectul „Istoria prin sunet și atingere” de către Asociația Tandem. Valoarea proiectului se ridică la 47.000 de euro, din care 40.000 câștigați prin fondul de finanțare Lumea prin Culoare Sunet al Fundației Orange.

Proiectul oferă elevilor și profesorilor acces la platforma educațională online www.idea-isa.ro și la o bază de materiale alternative educaționale adaptate (digitale și tactile), create de specialiști de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, împreună cu 12 profesori de istorie din țară și 12 elevi cu deficiențe de vedere, pentru a adapta toate materiale de studiu necesităților lor.

Platforma educațională conține 80 de lecții de istorie națională, 45 de materiale audio din textele cronicarilor și mărturiile soldaților din războaie, pasaje din textele istoricului Neagu Djuvara, scurte filme documentare accesibilizate și prezentări de artă și tehnică militară, specifice Țărilor Române.

Experiența „Istoria prin sunet și atingere” este completată de 120 de materiale tactile și 3D, reprezentând hărți și ilustrații în relief. Proiectul își propune ca istoria românilor să devină pentru elevii cu deficiențe de vedere o știință captivantă.

Inițiatorii proiectului vor pleca într-o caravană de prezentare a platformei și a materialelor senzoriale, care va vizita în septembrie toate cele șapte școli, pentru a înmâna pachetul: curs de pregătire, acces la platformă, materiale multisenzoriale.

„Acești copii care nu pot citi manualele standard și vedea ilustrațiile ori hărțile. Imediat ce deslușesc tainele platformei, elevii devin la rândul lor descoperitori de povești istorice”, spune Mihai Leoveanu, profesor de istorie implicat în proiect.

„Într-o societate a informației și a informării, este vital să avem grijă ca accesul la educație să fie unul facil tuturor. Indiferent de dizabilități, oamenii posedă o curiozitate incredibilă legată de lumea din jur, iar uneori trebuie să luăm în calcul nevoile specifice de învățare ale acestora, astfel încât să asigurăm toate premisele dezvoltării”, a menționat Andreia Bruckner, coordonatorul proiectului.

„În fiecare an școlar, 100 de elevi încadrați în învățământul special vor putea învăța istoria folosind tehnologia. 1,8 milioane de euro au fost investiți pentru a susține proiecte de integrare a persoanelor cu dizabilități de auz sau văz din România în cei șase ani de cand am lansat fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet”, susține Amalia Fodor, directorul Fundației Orange.

Cu ocazia anului centenar, Tandem și Orange donează Muzeului Unirii din Alba Iulia 120 de materiale tactile și 3D create în programul „Istoria prin sunet și atingere” astfel încât vizitatorii nevăzători să aibă reprezentarea istoriei, hărților sau altor materiale cu ajutorul diagramelor tactile sau reproducerilor 3D.

Asociația Tandem este o asociație neguvernamentală înființată în 2010 și are ca scop identificarea și promovarea intereselor comunitare de incluziune civilă și socială a persoanelor cu dezavantaj social și a creării pentru acestea a oportunităților de dezvoltare socio-culturală și profesională.

Comenteaza