Petiția împotriva dezvoltării campusului studențesc al UBB: ''Vrem aer curat in Hasdeu!!!'

Petiția împotriva dezvoltării campusului studențesc al UBB: ''Vrem aer curat in Hasdeu!!!'

Universitatea Babeș-Bolyai construieste un nou cămin studențesc în campusul Hasdeu. Alte 4 cămine vor fi fi etajate. In prezent ofera 3.261 de locuri fata de cele circa 4.000 necesare. Aproape 2.000 de persoane sunt impotriva acestui proiect, conform petitiei 'Vrem aer curat in Hasdeu!!!'.

'Ai auzit? Se doreste construirea unui camin de studenti si distrugerea spatiului verde din Campusul Hasdeu. Va rugam sa ne sprijiniti prin luarea unei pozitii civile, legale, decente, pentru a putea interveni in mod favorabil in cadrul acestui proiect de construire. Implicarea noastra civica rapida ar putea conduce in mod favorabil la regandirea locatiei caminului in planul urbanistic zonal din Campusul Hasdeu.

Consultarile publice sunt luate in seama pana joi 14 ianuarie 2021. E de mare ajutor sa:
1. SEMNATI aceasta petitie, aratand astfel ca nu sunteti de acord cu distrugerea spatiului verde din Hasdeu si construirea de blocuri. Validarea petitiei se face DOAR prin confirmarea primita pe e-mail.
2. TRIMITETI sesizari, observatii, puncte de vedere la adresa de email:
consultarepublica@primariaclujnapoca.ro
3. SCRIETI de mana adrese si depuneti-le pana joi la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, str. Motilor, nr. 7 sau la orice primarie de cartier.

Studentii vor sa respire!
Clujenii vor sa ramana spatiile verzi!', se arata in petitia, care a strans aproape 2.000 de semnaturi.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”, str. B.P. Hașdeu nr. 11,23,25,45,53,69.

Documentatia a fost realizata de K&K Studio de Proiectare, la comanda UBB. Teritoriul studiat prin PUZ este complexul studențesc „Hașdeu”, in suprafata de 4.8 ha si accesele la aceastea din strazile B.P. Hasdeu, Marinescu si Pastorului. Se propune etajarea caminelor II,III,IV si V (de la 3 la 4 etaje), realizarea de constructii noi (camin studentest, cladure exponat) si amenajarea unui spatiu verde de relaxare si sport. Căminul nou va fi amplasat în partea de sus a campusului între actualul cămin VI și cantină, fiind create astfel 400 de noi locuri de cazare pentru studenți. Prin etajarea căminelor cu 3 etaje din campus și anumele căminele II, III, IV și V vor fi create în plus 276 de locuri de cazare.

Potrivit proiectului depus, în campus se păstrează circulațiile existente, dar accesul auto va fi ocazional, în special pentru mașinile de intervenție. În rest se dorește renunțarea la locurile de parcare supraterane, dat fiind faptul că este un parking, dar în schimb se vor amenaja locuri de parcare pentru biciclete.


Proiectul de regenerare urbană propune dezvoltarea unei rețele verzi de spații publice - parcuri și curți interioare și dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră intercalat cu crearea unor spații exterioare pentru petrecerea timpului liber. Se propune eliminarea vegetației bătrâne și bolnave, a vegetației care umbrește spațiile de locuit și a îngrădirilor existente, care fac imposibilă utilizarea spațiului fie el verde sau neamenajat.


În schimb se propune amenajarea de suprafețe înierbate și plantarea de vegetație medie și înaltă în baza unui proiect coerent de amenajare peisagistică, păstrând vegetația valoroasă existentă și îmbogățind fondul dendrologic cu specii mai deosebite pentru accentuarea anumitor elemente.

Se propun, de asemenea, aliniamente și amenajări de vegetație care să ofere o protecție și delimitare între clădirile de cazare și biserica de pe ampasament. Se propune specularea diferențelor de nivel existente pentru extinderea amfiteatrului în aer liber și armonizarea acestuia cu clădirea cantinei.

Campusul studențesc Hasdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor '70, pe o suprafață totală de 48.000 de metri pătrați. În prezent capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB este de 3.261 de locuri, mult sub necesarul de 4.000, conform statisticilor universității.

În vecinătatea cantinei este functional parking subteran și suprateran, în regim de înălțime S+2D+P+3E+T, finlizat recent.

Comenteaza