Primele rezultate ale bazei de date despre populaţia Transilvaniei de la 1850, prezentate joi

Primele rezultate ale bazei de date despre populaţia Transilvaniei de la 1850, prezentate joi
Centrul de Studiere a Populaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va prezenta joi rezultatele intermediare obţinute în proiectul de construire a primei baze de date despre populaţia Transilvaniei din perioada 1850-1914.

Demarat la 1 iulie, proiectul şi-a propus să acopere 5-10% din populaţia Transilvaniei din perioada cercetată, reprezentând circa 5.400.000 naşteri, iniţiatorii acestuia susţinând că  limitările cronologice şi financiare precum şi starea surselor nu permit o abordare mai exhaustivă.

În cele cinci luni de la lansare, echipa proiectului a lucrat la delimitarea ariilor geografice incluse în baza de date, la întocmirea catalogului surselor, la fotografierea unei părți însemnate a acestora, realizând aproape 50.000 de imagini şi, bineînţeles, la construirea structurii  propriu-zise a ei. Până în acest moment, au fost efectuate circa 3.000 de înregistrări, cuprinzînd peste 10.000 de indivizi.

"Strângem date de la toate confesiunile şi de la toate etniile chiar dinainte de 1850. Pentru fiecare etnie avem mai multe confesiuni. Pentru români avem ortodocşi şi greco-catolici, pentru maghiari avem reformaţii calvini, dar şi unitarieni, catolici, luterani, avem germani, care sunt luterani, dar şi catolici, avem evrei, armeni sau greci. Registrele sunt scrise în româneşte, cu litere chirilice, în maghiară sau germană. Toate registrele se digitizează, foile sunt scanate şi fotografiate, şi vor putea fi disponibile pe un site", a declarat Vlad Popovici, asistent cercetare la Centrul de Studiere a Populaţiei, în septembrie.

Printre beneficiile construirii acestei baze de date se numără posibilitatea de a se efectua analize mult mai ample şi mai complexe decât cele din prezent, reconsiderarea rolului informaţiei istorice privind populaţia şi a perspectivelor socio-economice deschise de cunoaşterea în domeniu şi conectarea cercetărilor de populaţie din România cu bazele de date similare deja existente în Europa şi America de Nord.

Prezentarea rezultatelor intermediare va avea loc joi, de la ora 13, în sala Club a Casei Universitarilor.

Proiectul, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, este derulat pe baza unei finanţări de 650.000 de euro acordată de Guvernul Norvegian de către Centrul de Studierea Populaţiei UBB în parteneriat cu Registreringssentral for Historiske Data - Universitetet i Tromsø (Centrul Norvegian de Date Istorice - Universitatea din Tromsø, Norvegia).

Comenteaza