Profesorii decid astăzi dacă prelungesc sau nu greva generală

Profesorii decid astăzi dacă prelungesc sau nu greva generală

Guvernul a făcut, duminică dimineața, o nouă ofertă sindicaliștilor, iar aceștia au transmis că o vor analiza până luni dimineața, când vor decide dacă încetează sau nu conflictul de muncă. 

Greva cadrelor didactice a intrat astăzi în cea de-a patra săptămână. Săptămânile anterioare de proteste au deja și primele consecințe: probele de competență pentru bacalaureat au fost suspendate și vor fi echivalate cu mediile din timpul liceului, iar Evaluarea Națională de la clasa a VI-a a fost anulată.

Sindicatele sunt așteptate să dea, din moment în moment, un răspuns privind încetarea sau nu a protestului, după ce obțin toate deciziile venite din teritoriu.

Potrivit ultimei oferte făcute de Executiv, salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar ar urma să crească de la 1 iunie cu 1.300 de lei brut pe fiecare funcție, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, duminică, pe site-ul Ministerului Muncii.

În noua ofertă făcută sindicaliștilor, Guvernul a stabilit pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ o majorare de 400 de lei brut.

În plus, dascălii vor beneficia anual de prime de 1.500 de lei, iar ceilalți angajați primesc 500 de lei.

Aceste majorări nu se regăsesc însă în proiectul de ordonanța de urgență publicat de Guvern, ci doar în nota de fundamentare. Ministrul Educației le-a promis profesorilor că creșterile salariale se vor face imediat după publicării în Monitorul Oficial. 

Sindicaliștii sunt așteptați să dea răspunsul final astăzi. Dacă profesorii nu vor fi de acord cu noile propuneri, greva va continua și în ultima săptămână a anului școlar. 

 

Etichete
Comenteaza