Profesorii, la un pas de grevă generală. Sindicaliștii din învățământ au protestat în fața Guvernului

Profesorii, la un pas de grevă generală. Sindicaliștii din învățământ au protestat în fața Guvernului
| Foto: captura FSE “Spiru Haret”

Sindicatele din Educaţie au pichetat marţi sediul Guvernului, nemulţumite de salarizarea din sistem, dar şi de intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022.

Ploaia nu i-a descurajat pe sindicaliștii din învățământ, care s-au adunat marți în Piața Victoriei din Capitală, pentru a transmite Executivului că sunt nemulțumiți de noile legi propuse de liderii din Educație, de condițiile de muncă și de salariile foarte mici.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, protestul va continua și mâine între orele 12:00 - 13:00, iar în data de 10 mai va fi organizat un marş de protest.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" anunţă Guvernul României şi Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale. Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliţia de Guvernare, Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ", informează federaţiile sindicale într-un comunicat.

Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, intenţiile Executivului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, imposibil de realizat în sistemul de învăţământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranşă de vechime, dar şi de a bloca atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de preşedinţii PSD şi PNL în urmă cu două săptămâni.

De asemenea, sindicaliştii susţin că noile decizii ale Executivului ar accentua deficitul de personal prin: interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităţilor de formare profesională, esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.

Solicitările sindicaliştilor din Educaţie vizează și ca, în noua lege de salarizare, grila propusă să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate, precum şi remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie.

Nu în ultimul rând, organizaţiile sindicale cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Deca despre greva din Educaţie: Am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, sâmbătă, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ, iar anul şcolar se va finaliza cu bine, menţionând că şi cadrele didactice doresc acest lucru şi că este nevoie de găsirea de soluţii.

"Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii", a spus Deca, întrebată în legătură cu greva profesorilor.

loading...
Comenteaza