Propuneri pentru BAC: Mai puține examene și eliminarea probei complementare profilului

Propuneri pentru BAC: Mai puține examene și eliminarea probei complementare profilului

Doar o probă în loc de două, pentru evaluarea comperențelor la limbi străine și o probă scrisă, în loc de două, dintre cele specifice profilului, sunt unele dintre principalele propuneri înaintate de PSD, prin amendamente, pentru modificarea regulilor de desfășurare a Bacalaureatului.

Totodată, prin amendamentele depuse, consultate de Edupedu.ro, PSD dorește eliminarea probei complementare profilului, în cadrul aceluiași examen de Bacalaureat. Astfel, PSD propune diminuarea numărului de probe la Bacalaureat, după cum urmează:

Dacă, în forma actuală a proiectului, la punctul f) sunt prevăzute două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, PSD propune o singură probă, în care este vizat nivelul de competență B2 din cadrul de referință european.

Dacă în actualul proiect proba E însemna două probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării, PSD propune o singură probă:  “i) proba E – probă scrisă, obligatorie, specifică profilului sau specializării, pe baza standardelor naționale de evaluare”.

În același timp, potrivit Edupedu.ro, proba F, care însemna proba de evaluare a competențelor de bază complementare profilului, este înlocuită în amendamentele înaintate de PSD cu o probă de evaluare a competențelor la o disciplină “din trunchiul comun”: “j). proba F – probă scrisă pentru evaluarea competențelor de bază la una din disciplinele studiate din trunchiul comun, alta decât cea de la probele A1, A2, A3, D și E.” În același timp, PSD propune eliminarea prevederilor ce descriu desfășurarea probei complementare profilului (Art. 99 alin (6)).

În privința probelor scrise obligatorii specifice profilului, PSD dorește următoarea structură, conform amendamentelor depuse, prin care s-ar diminua numărul acestor probe:

  • “pentru filieră teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: Matematică.
  • pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea științele-naturii, o probă la alegere între Matematică/Fizică/Biologie;
  • pentru filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: Istorie;
  • pentru filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: Istorie;
  • pentru filiera tehnologică, o probă specifică domeniului de pregătire;
  • pentru filiera vocațională, o probă dintre disciplinele relevante pentru profilul predominant al specializării.”

Totodată, se propune modificarea sistemului de evaluare la probele de Bacalaureat, pentru a stabili condițiile minime de promovare:

  • La probele orale de limbă română / limbă maternă – cel puțin nota 5 (în locul calificativului admis)
  • La proba de limbă străină, cel puțin nivelul B2 (în locul sistemului diferențiat în cazul celor două probe prevăzute în proiectul actual)

PSD propune o modificare și în cazul prevederilor referitoare la examenul de certificare a calificării pentru care pot opta absolvenții de la anumite filiere și specializări. Dacă în proiectul actual e prevăzut că proba practică a examenului de certificare poate fi echivalată cu proba E a examenului de Bacalaureat (una dintre probele scrise specifice profilului), amendamentul acestui partid propune eliminarea acestei posibilități.

În același timp, PSD propune eliminarea aliniatului din art. 101 din proiectul Legii care prevede că “(6) Obținerea certificatului care atestă nivelul 4 de  calificare, conform alin. (5), nu este condiționată de promovarea examenului național de bacalaureat.”

 

Comenteaza