Foto Protest al părinților de la Școala Agârbiceanu. Peste 200 de copii, mutați cu forța într-o clădire aflată la 1,5 km distanță
- Scris de Ionela Țibireac
- 13 Dec 2021, 15:15
- Educaţie
- Ascultă știrea
Opt din cele 12 clase pregătitoare ale Școalii Generale Ion Agârbiceanu din Cluj au fost mutate de astăzi în clădirea Colegiului Tehnic Anghel Saligny, lucru care a stârnit revolta părinților.
Zeci de părinți au protestat luni dimineață în fața Școlii Ion Agârbiceanu din Cluj-Napoca împotriva deciziei de relocare a claselor în care învață copiii lor în cladirea Colegiului Anghel Saligny. Mutarea implică 8 dintre cele 12 clase pregătitoare ale școlii și afecteaza peste 200 de copii și familiile lor.
Părinții revoltați au contactat ZIUA de CLUJ și susțin că într-una din clasele rămase în vechea clădire a școlii învață chiar fiul directoarei.
"Nu am fost informați despre acest fapt înainte de înscrieri. Mulți dintre noi am fi ales altă școală dacă știam. Prin personalul care predă la clasă ni s-a redirecționat mesajul de la d-na director în care e specificat că de luni ne vom muta la cealaltă școală. Evident, rămâne clasa în care e elev fiul d-nei director și clasa unde predă o prietenă bună a d-nei director. De ce nu se trage la sorți care sunt clasele care se vor muta? De ce nu se pot face toate lucrurile transparent, fără pile și relații? Orele sunt de 35 minute. Unde mai e așa ceva? De ce nu se găsește o soluție să meargă unii copii de după masă prin rotație? Sunt și acum săli în care nu mai intră alta clasă după ora 11, când termină programul și, totuși, ora nu e de 50 de minute, cum ar trebui să fie în mod normal", ne-a transmis unul dintre părinții nemulțumiți, care a dorit să îi ascundem identitatea de teamă să nu aibă de suferit copilul.
Vineri a avut loc o ultimă negociere între directorul Paula Balica și părinții nemulțumiți.
"Câțiva părinți am stat două ore la negocieri cu d-na director în noua locație. La plecare, personal angajat al școlii ne-a spus cu lacrimi în ochi să nu ne ducem copilașii acolo că e dezastru. Dar a zis că nu a putut spune de față cu d-na director că îți mănâncă pâinea", ne-a relatat un alt părinte care a participat la discuții.
ZIUA de CLUJ a încercat în repetate rânduri să stea de vorbă cu prof. Paula Balica, directorul Școlii Agârbiceanu, fără succes însă.
Părinte: "Noile" clase sunt, de fapt, camere de cămin
"Domnule Emil Boc, ăsta e învățământ într-un oraș de 5 stele!? Ajungem în fața scolii gimnaziale "Ion Agarbiceanu" și constatăm că nu mai avem învățător și nici sală de clasă la mijlocul anului școlar datorită incompetenței doamnei director care a decis mutarea făcută prin mesaje pe WhatsApp a anumitor clase pregătitoare la o altă școală din Cluj, după cum se vede în poză "noua" sală de clasă este o cameră de cămin (10-12 metrii pătrați) în care vor să înghesuie 24 de suflete cu măști pe față și distanțare socială "regulamentară", fain la școală în Cluj!", a scris pe Facebook unul dintre părinți, prezentând și o imagine din "noua" sală de clasă (foto sus).
Decizia a generat haos
Direcțiunea spera să rezolve astfel problema supraaglomerării cu care școala se confruntă de mai mulți ani și care a dus la scurtarea orelor din clasele primare la 40 de minute și la studiul în două schimburi, a spus consilerul local USR Alexandra Oană.
Consiliul de Administrație al școlii a decis că vor ramane în vechea clădire clasele pregătitoare cu numărul cel mai mare de copii cu frati sau surori în clase mai mari, clasele în care sunt copii de dascăli sau copii cu dizabilități. Nu s-a ținut cont, în schimb, de adresa familiilor, mai spune consilierul local.
Astfel, s-a ajuns în situatia în care copii ce locuiesc peste drum de Școala Agârbiceanu să fie mutați la Anghel Saligny, în timp ce copii ce s-au înscris la școală cu viză de flotant să rămână în locația curentă.
Copii care veneau singuri la Școala Agârbiceanu de la blocurile din jur vor trebui, de azi, să fie duși cu mașina depărinți spre noua locație.
"Situația e cu atât mai frustrantă pentru părinți cu cât Școala Agârbiceanu a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare și extindere și a fost prezentată drept model de bune practici în ceea ce priveste gestionarea infrastructurii educaționale. Cu toate acestea, se pare că extinderea nu a fost suficientă pentru a rezolva problemele ce țin de supraaglomerare", a mai declarat consilierul locoal Alexandra Oană.
"Lucrul acesta nu ar trebui să ne mire. De ani buni, criza locurilor în creșe și grădinițe a anunțat presiunea pe locurile din clasele primare, iar în condițiile în care nu s-au luat măsuri suficiente la timp era inevitabil să se ajungă aici. Deși l-am auzit pe domnul primar în fiecare ședință de consiliu local din ultima vreme prezentând renovarea și extinderea unor școli drept construire de școli noi, adevărul este că în Cluj nu s-a construit nicio școală noua în ultimii 20 de ani, iar acest lucru începe să se simtă din ce în ce mai acut", a precizat consilierul local, care consideră că singura soluție pentru evitarea unor situații precum cea de azi este construirea de școli în cartierele noi ale orașului.
Modernizare de 30 de milioane de lei
Școala Ion Agârbiceanu a fost renovată în urmă cu puțini ani printr-un proiect european de 30 de milioane de lei. Unitatea de învățământ a primit două corpuri de clădire noi, ridicate de la zero și, după recepţia lucrării, în 2016, s-au obţinut 56 de săli de clasă, cu 3 laboratoare, o bibliotecă, o sală de mese şi încă una de festivităţi, dar şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.
“Pentru clasele pregătitoare sunt 5 săli de clasă, în săli au şi pufuri pe care copiii stau şi citesc în momentele de relaxare. Au şi o sală a lor de mese, pentru că suntem mulţi şi încercam să nu îi aglomerăm”, declara atunci directorul Paula Balica pentru ProTV.
După reabilitare, numărul elevilor a crescut cu aproape 50%, ajungând la peste 1.300.
(Redactor: Ionela Țibireac)